Čuveni proizvođač kamiona MAN ukida 9.500 radnih mjesta u Njemačkoj i Austriji

Čuveni njemački proizvođač autobusa i kamiona MAN, koji posluje u sastavu Volkswagena, saopćio je da će ukinuti 9.500 radnih mjesta u Njemačkoj i Austriji zbog posljedica koje je na ekonomiju ostavila pandemija koronavirusa.

Financial Times piše da su ovi rezovi dio revizije poslovanja koja je osmišljena za postizanje povrata prodaje na osam posto do 2023. godine i rast zarade od 1,8 milijardi eura.

MAN je teško pogođen pandemijom koja je dovela do zatvaranja preduzeća i upitne egzistencije velikog broja ljudi, što je dovelo do smanjenja potražnje za industrijskom logistikom.

U augustu je “MAN” izvijestio o 34 posto pada polugodišnje prodaje i zabilježio značajan operativni gubitak od 423 miliona eura u poređenju s 248 miliona eura dobiti za isti period 2019. godine.

MAN je svoje pogone zatvorio u martu i aprilu i jedna je od mnogih velikih industrijskih firmi koja je istakla da je nemoguće predvidjeti kako će koronavirus utjecati na njen posao u budućnosti.

Prema planu za smanjenje troškova, bit će izvršena reorganizacija razvojne i proizvodne mreže čije je sjedište u Minhenu.

Kompanija je navela da bi proizvodne lokacije u austrijskom Steyr Motorsu i njemačkim gradovima Plauen i Willich mogle biti potpuno zatvorene.

Ovakvi rezovi nisu iznenađujući, jer je poslovanje MAN-a smatrano za preskupo i prije pandemije koronavirusa.

Očekuje se da će automobilska industrija izgubiti milijarde dolara tokom 2020. godine usljed prekida proizvodnje i prodaje tokom 2020. godine usljed prekida proizvodnje i prodaje, pada potražnje i poremećaja u isporuci dijelova zbog pandemije.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79