Cvijanović bi voljela da se spoje funkcije predsjednika RS-a i člana Predsjedništva BiH

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović (SNSD) smatra da bi bilo dobro da izmjenama Izbornog zakona bude objedinjena funkcija entitetskog predsjednika i člana Predsjedništva Bosne i Hercegovine iz Republike Srpske.

Kako je izjavila, riječ je o sjajnom konceptu direktnog institucionalnog predstavljanja Republike Srpske na nivou Bosne i Hercegovine.

“Odnosno, to radimo preko ljudi direktno izabranih od ovdašnjih građana. Dakle, ovdje govorimo da institucija postaje automatski i institucija na nivou Bosne i Hercegovine”, rekla je Cvijanović za Radio Republike Srpske.

Ocijenila je da time ne bi došlo ni do kakvog razvodnjavanja na unutrašnjem političkom planu, kako tvrdi opozicija.

Cvijanović je navela da bi to značilo da Republika Srpska na pomenutom nivou ima nekoga ko učestvuje u svim važnim procesima kada je riječ o međunarodnom predstavljanju, vanjskoj, odbrambenoj politici i slično, čime se dodatno, kako je rekla, pozicionira glas Republike Srpske.

“Ne mislim da bi se tu išta razvodnilo i da bismo izgubili. Problematično što vidim na tom planu jeste apsolutna jednakost u stavovima opozicije u Republici Srpskoj i bošnjačke politike koja to ne bi prihvatila jer zna da govorimo o direktnom učešću Republike Srpske preko svog izabranog predsjednika, ne člana Predsjedništva. Dakle, ne razumijem opoziciju u Republici Srpskoj koja to problematizuje ne razumijevajući situaciju”, istakla je Cvijanović.

“Turković nije sposobna da kod kuće primi investicije, a kamoli da se nametne kao igrač u regiji”

Smatra da je rad Vijeća ministara i njegovog prvog čovjeka Zorana Tegeltije (SNSD)kompleksan, ali da radi u skladu sa ustavnim ovlaštenjima, iako su mu, kako je rekla, intervencijama sa strane pridodate razne funkcije.

Cvijanović je mišljenja da postoji neozbiljnosti jer pojedinci, poput ministrice vanjskih poslova Bisere Turković (SDA), kako je navela, idu po svijetu i rade šta hoće, a u posljednje vrijeme, osim izgradnje hidroelektrane Buk Bijela, žele da problematizuju i gradnju aerodroma u Trebinju, gdje je investitor Srbija.

Istakla je da na tom planu postoje “bolesna obrazloženja” da Srbija tim želi da uspostavi dominaciju u regionu, što pokazuje da ljude poput Turković ne zanima dobrobit građana.

“Zašto onda Bosna i Hercegovina nije napravila neki projekat u regionu? Ona je nesposobna da kod kuće primi investicije, a kamoli da se nametne kao igrač u regiji. Nije ni posmatrač na tribinama, jer ovdje kod nas drugi igraju utakmicu. Dakle, ne znaju da posmatraju meč, a kamoli da ga odigraju. Bosna i Hercegovina nije sposobna ništa da uradi, a hoće samo nešto da zaustavlja potcjenjujući druge, iako je lošija”, poručila je je Cvijanović.

Prema njenim riječima, takvi i slični potezi su “bolesni i ograničavajući za Bosnu i Hercegovinu”.

“A naše je da radimo. Tegeltija radi svoj posao znajući ko ga je tamo izabrao i postupa prema Ustavu, ne igrajući nikakve igre i ne ulazeći u eksperimente koji su se pokazali kao neuspješni. Sve manje je povjerenja, dogovora, koordinacije i zajedničkog nastupa u Bosni i Hercegovini, iako bi taj nivo vlasti trebao da bude biti servis ostalim organima i entitetima”, naglasila je.

“Niko se ne bavi time što i dalje postoji stara Federalna vlada”

Ocijenila je da je simptomatično što već naredne godine slijede novi Opći izbori, a da se niko ne pozabavi time što i dalje postoji “stara” Vlada Federacije Bosne i Hercegovine, za razliku od Republike Srpske koja je na vrijeme formirala svoje organe vlasti.

Zadovoljna je radom Vlade Republike Srpske u teškim vremenima i izazovima koje je donijela pandemija koronavirusa, ali da očekuje vidljiviji i izraženiji jasniji stav u javnosti pojedinih ministara koji vode vrlo važne resore.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79