Cvijanović: BiH može preživjeti samo kao decentralizovana država

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je da je duboko uvjerena da “BiH može preživjeti samo ako bude decentralizovana, odnosno ako u njoj bude dovoljno mjesta i za Srbe i za Hrvate i za Bošnjake”.

Kazala je da najveći problem predstavljaju upravo insistiranja na centralizaciji BiH.

Ponovo je naglasila kako su nadležnosti Republike Srpske “uskraćivane” tokom mnogih godina kao “rezultat direktnog miješanja međunarodne zajednice, posebno visokih predstavnika”.

O DAYTONU

– Ako se uporedi originalna početna varijanta Dejtonskog sporazuma, jasno je da smo izgubili dosta nadležnosti koje su nasilno prebačene na nivo BiH, uz obrazloženje da će BiH tako postati bolja, funkcionalnija i ekonomičnija, ali dogodilo se upravo suprotno – izjavila je Cvijanović za rusku Federalnu novinsku agenciju (FAN).

Ona je navela da je problematično to što na nivou BiH postoji more institucija koje nisu predviđene Ustavom, a koje troše ogromna sredstva koja, kako je kazala, treba da budu usmjerena ka entitetima.

– Tako da mi stradamo i finansijski. Mnoge nadležnosti su prosto prebačene, a BiH nije postala ni bolja niti efikasnija, nego samo skupa – rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da u sferi pravosuđa “odluke nameću institucije koje ne predviđa Dayton, kao što su Sud i Tužilaštvo BiH, iako u Daytonu piše da pravosuđe treba da djeluje u institucijama entiteta”.

– Mislim da smo načinili veliku grešku, jer moguće je da do kraja nismo bili svjesni koliko je ozbiljan problem u tom periodu kada su nametani slični zakoni i smanjivane nadležnosti Republike Srpske. Ali, od tog vremena postali smo politički zreliji – rekla je Cvijanović.

Ona je istakla da je u zemlji u kojoj nema dijaloga krajnje složeno govoriti o povratku nadležnosti ako će se druga strana tome protiviti, ali da ne gubi vjeru u to da će se to jednom desiti i da će svi doći do razumijevanja da BiH može zajedno da funkcioniše samo ako se vrati onoj matrici koja je predviđena Daytonom.

Cvijanović je rekla da su svi narodi u BiH, putem svojih političkih predstavnika, u svoje vrijeme dali saglasnost za BiH u skladu sa prvobitnim Daytonskim sporazumom, sa Ustavom, gdje su jasno propisane nadležnosti, dok na ovakvu BiH u kojoj se u praksi realizuje ono što je suprotno Ustavu – “nikada nije data saglasnost”.

– Vjerujem da ćemo jednom dobiti mogućnost da vratimo neke nadležnosti i da će svi doći do razumijevanja da se nikuda ne može stići ako se jednostavno bude gurala “glava u pijesak” ili nasilno prisiljavalo da se “prolazi glavom kroz zid” – kazala je Cvijanović.

OPASNOST OD CENTRALIZOVANE BIH?

Govoreći o pritiscima Zapada na Republiku Srpsku, počevši od pitanja integracija u NATO, antiruskih sankcija do priznavanja genocida u Srebrenici, pa do upotrebe sankcija, blokiranja računa, vojnih prijetnji Eufora i NATO-a i promovisanja zapadnih interesa preko fondova NVO i medija, ona je rekla da je sve to neki “globalni obrazac koji se može vidjeti u regionu, pa tako i u BiH”.

– Svi oni koji nameću narativ o “štetnom uticaju Rusije u svijetu” promovišu ga i ovdje. Što se tiče pritisaka, postoji uvijek jedna te ista grupa zemalja koje aktivnije promovišu integraciju BiH u NATO, kao i njenu centralizaciju. Prema mom mišljenju, najveći problem predstavljaju upravo insistiranja na centralizaciji države, a ja sam duboko uvjerena da BiH može preživjeti samo ako bude decentralizovana, odnosno ako u njoj bude dovoljno mjesta i za Srbe i za Hrvate i za Bošnjake – rekla je Cvijanović.

Ona je navela da će se u “centralizovanoj BiH realizovati ofanzivni pristup političkog Sarajeva ili političkih struktura van BiH koje nastoje da realizuju koncept u kojem će Bošnjaci ili muslimani koji su najmnogobrojniji narod, postati većina i politički”.

– U tome ja vidim najveću opasnost – poručila je Cvijanović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79