Cvijanović: Nisam sigurna da je SDA partner za rješavanje problema migranata

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je migrantska kriza ozbiljan problem koji je uzdrmao cijeli region i izrazila sumnju da je SDA partner koji bi se ozbiljno bavio tim pitanjem.

Cvijanovićeva je rekla da je migrantska kriza problem koji je ogolio činjenicu da, možda, i nema dovoljno saradnje, ali ni iskrenosti među zemljama regiona.

-Međutim, odgovornost vidim i na onima koji treba da vode računa o spoljnim granicama EU negdje drugdje, a ne ovdje kod nas u komšiluku i na taj način problem bi vjerovatno mogao da bude, ako ništa drugo, značajno umanjen, a možda čak i riješen u nekom periodu, da se od 2015. godine njime bavilo na taj način”, rekla je Cvijanovićeva novinarima u Šamcu.

Ona je rekla da nije sigurna da je SDA partner koji bi se ozbiljno bavio tim pitanjem.

– Ta stranka ima prilično problematičan istorijat odnosa sa mnogim područjima, počevši od onog vremena kada su dolazili strani ratnici na prostor BiH, kada su dobijali ovdje bez ikakvih problema državljanstva i druga dokumenta, a ni danas ne vidim opredijeljenost da se bave tim problemom”, rekla je Cvijanovićeva.

Kada je riječ o optužbama koje dolaze od SDA, Cvijanovićeva je rekla da se članovi te stranke nikada ne bave stvarnim problemima, nego pokušavaju da lopticu prebace nekom drugom ili u tuđe dvorište, te da uporno pokušavaju da prebace krivicu na Republiku Srpsku, a često i na Srbiju.

– Što se tiče Ministarstva unutrašnjih poslova, to je oduvijek bila meta za skoro sve bošnjačke političare, ali to je jalov, uzaludan politički posao”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona smatra da SDA treba da ponese odgovornost za mnoge procese, jer je doprinijela mnogim od tih procesa.

– Sa druge strane, ako je već u pitanju rješavanje, oni zauzimaju vrlo važne pozicije na nivou Savjeta ministara i na nivou BiH, ali isto tako i na nivou Federacije BiH i kantona, tako da se od njih očekuje da rade i doprinose pronalaženju rješenja, a ne otežavanju situacije”, rekla je Cvijanovićeva.

Ona je ocijenila i da su besmislene izjave ministra bezbjednosti BiH Selme Cikotića.

– Umjesto da se zaista bavimo suštinom tog problema, bavimo se besmislenom pričom kako je porasla potrošnja, kako su migranti `kobajagi` zamjena za turiste, kojih nemamo zbog epidemije virusa korona i sve druge stvari koje sam tamo čula”, rekla je Cvijanovićeva.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79