Cvijanović: Nisu Republika Srpska i Dodik uzročnici krize u BiH, već OHR i Ustavni sud BiH

Predsjedavajuća Predsjedništva BiH Željka Cvijanović izjavila je danas da su dva osnovna faktora nestabilnosti u BiH Ustavni sud BiH i Kancelarija visokog predstavnika (OHR) i da nije tačno da su Republika Srpska i njen predsjednik Milorad Dodik uzročnici kriza u zemlji.

Obraćajući se poslanicima na sjednici Narodne skupštine RS, na kojoj je danas izglasan zakon o neprimjenjivanju odluka Ustvanog suda BiH, Cvijanović je navela da Bosnu i Hercegovinu iz brojnih kriza treba uvesti u mirne vode.

NSRS usvojila Dodikov zakon: Odluke Ustavnog suda se neće primjenjivati u RS

“Treba da se, kao odgovorni političari, bavimo time kako da uklonimo te nedostatke. Nije tačno da su RS i Milorad Dodik uzrok kriza. Ovaj zakon koji danas nudimo nije konačno rješenje, ali jeste početni korak”, kazala je ona.

Prema njenim riječima, činjenica je da u Ustavnom sudu BiH ima troje sudija stranaca, za koje je navela da se “sigurno ne bave pravom i odlukama kako bi to radili naši ljudi”.

Cvijanović se pozvala na memoare jednog od bivših sudija Ustavnog suda BiH, prema kojima je, kako je rekla, prije donošenja svake odluke imao obavezu da se konsultuje sa OHR.

“Drugo, kada pričate s ljudima iz Ustavnog suda BiH, oni kažu da se strane sudije uopšte ne upuštaju u materiju. Kako ovo dvoje sudija (Bošnjaka) klimnu glavom i oni tako urade”, navela je ona.

Komentarišući reakcije iz Sarajeva na današnju sjednicu parlamenta RS, pa i ocjene da bi vojska trebalo da reaguje, ona je kazala da su to “gluposti, ali da ih ne treba posmatrati kao bezazlene”.

“Dakle, poslati silu na instituciju Republike Srpske, zatim da nas treba maltretirati nekim tužilaštvima zato što imamo svoj politički stav. Predlažem da svi damo doprinos da se koncept mijenja”, ocijenila je Cvijanović.

Po njenim riječima, koncept ne može biti takav da Ustavni sud naloži da se prihvate odluke visokog predstavnika, čije imenovanje nije potvrđeno u Savjetu bezbjednosti UN-a.

“On mora da bude verifikovan u Savjetu bezbjednosti UN-a i nigdje drugo. Šta, treba da ćutimo, kao mali pačići i da kažemo da je to u redu. Nije u redu”, zaključila je Cvijanovićka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79