Cvijanović: Razumijem gnjev opozicije u RS, ostali su bez fotelja u Sarajevu

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da ne služi na čast nijednoj političkoj partiji iz RS to što se protivi da srpski kadar bude na čelu Vijeća ministara BiH.

– Znajući kakvu politiku promovira predsjednik PDP-a Branislav Borenović, nisam iznenađena takvim činom. Imajući u vidu činjenicu da sada na red dolazi srpski kadar koji treba da vodi Vijeće ministara, bilo bi politički zrelo i mudro da je data podrška – rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci komentirajući činjenicu da Borenović nije podržao izbor Zorana Tegeltije za predsjedavajućeg Vijeća ministara BiH.

Ona je istakla da PDP i SDS prave predstavu i spektakl od imenovanja i procesa kroz koji trebaju proći predsjedavajući Vijeća ministara.

– U suštini, ne postižu ništa na političkom planu, osim što na svaki način pokazuju da žele da uskrate mogućnost da srpski kadar bude na čelu Vijeća ministara. Njihov plan, kada su mijenjali Poslovnik o radu Predstavničkog doma Parlamentarne skupštine BiH, bio je da se zadrži postojeće Vijeće ministara i osigura pozicija za lidera SDS-a Mirka Šarovića. To je izgubljena priča za njih i otuda dolaze njihov gnjev i nezadovoljstvo – rekla je Cvijanović.

Ona je dodala da razumije zašto su predstavnici opozicije gnjevni.

– To je zbog činjenice da su ostali bez fotelja u Sarajevu koje su ionako neopravdano dugo zadržali jer je prošla godina od izbora – naglasila je predsjednica RS.

Ona je dodala da činjenica da je pronađeno rješenje i da se ulazi u proces konstituiranja vlasti na nivou BiH ide u prilog tezi koju je davno iznijela da je nepotrebno izgubljeno vrijeme.

– Mogli smo sve ovo uraditi prije godinu i početi preuzimati na sebe obaveze. Za sve procese koji su otvoreni moramo imati kredibilne učesnike i partnere. Vlada RS jeste kredibilan partner, formirana je odmah nakon izbora, preuzela je na sebe obaveze i u stanju je da rješava izazove – ocijenila je Cvijanović.

S druge strane, dodala je ona, nije izabrana nova Federalna vlada, a pogotovo je bila alarmantna situacija kada je riječ o Vijeću ministara BiH jer su bile u pitanju obične političke igre.

Prema njenim riječima, važno je da što prije budu konstituirani Vijeće ministara i Vlada Federacije BiH kako bi zajedno mogli obnoviti razgovore i aktivnosti koje se odnose na evropski put BiH i infrastrukturne projekte, navodeći da to znači i ponovno pokretanje kredibilnih pregovora s međunarodnim finansijskim organizacijama.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79