Cvijanović: RS ne može rješavati problem migranata

Predsjednica Republike Srpske Željka Cvijanović poručila je da Republika Srpska ne može rješavati problem migranata u BiH i da nema uvjete za njihov smještaj.

– Na Vijeću ministara je da riješi problem migranata. Ništa do sada nisu uradili i sve umijeće pravljenja određenog aranžmana bilo je u tome kako da rasporede policiju Federacije BiH na teritoriju Republike Srpske, a poznato je da po Ustavu na to nemaju pravo – istakla je Cvijanović.

Ona je poručila da ne mogu da razmišljaju da policiju kantona niti policiju FBiH razmjeste na prostor Republike Srpske niti obrnuto.

Ona je podsjetila da je Vlada RS prije više od godinu donijela jasne zaključke da RS ne može smještati migrante, jer za to nema uvjete.

Cvijanović je napomenula i da je učestvovala na raznim sastancima na kojima su sve evropske zemlje apelirale da RS pokaže solidarnost o pitanju smještaja migranata, ali da im je odgovorila da će to učiniti kada je oni pokažu i otvore svoje granice.

– Mislim da će ih tada biti malo, jer su svi naumili da idu u EU – rekla je Cvijanović novinarima u Banjoj Luci nakon sjednice Senata RS.

Ona je naglasila da je za svaku osudu osmišljavanje strategije navodnog rješavanja problema migranata smještanjem u srpska povratnička sela ili na prostore koji se nalaze u Federaciji BiH.

– Ne znam kako ćemo se kretati o pitanju migranata. Morate da pitate ljude koji sjede u Vijeću ministara, koji su više puta zaduživani od Predsjedništva BiH da izađu s jasnim i preciznim planom mjera koje će biti zasnovane na uključivanju svih različitih nivoa vlasti iz svoje nadležnosti da se pokuša riješiti ili sanirati problem migranata – napomenula je Cvijanović.

Ona je podsjetila da je problem s migrantima dug četiri do pet godina i da je to zapušteno pitanje u okviru kojeg se pokušavaju naći određena ad hok rješenja, a da se nije vidio nikakav sistematični pristup i u krajnjem slučaju bilo kakav odgovoran pristup tom pitanju.

Cvijanović je rekla da žali i razumije s kojim se teretom nose kantonalne i općinske vlasti Bihaća.

– S druge strane, RS nije ta koja bi mogla da riješi taj problem s obzirom na to da je od početka bilo neophodno da se izradi adekvatan plan – kaže Cvijanović.

Prema njenim riječima, taj plan bi podrazumijevao šta treba da rade institucije, a prije svega trebalo bi da se vodi računa o tome na koji način može i treba da se ojača granica BiH.

– U vrijeme kada sam govorila da se umjesto zapošljavanja po ministarstvima na nivou BiH, izmišljenim agencijama, trebalo naći načina da se ljudi zaposle da bi taj posao radili adekvatno, niko o tome nije mario. Uslijedilo je stranačko zapošljavanje s ciljem izbornih obećanja i ovaj problem s migrantima se vuče sve ove godine kao trakavica – dodala je Cvijanović.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79