Cvijanović: RS sigurno korača u budućnost

Cvijanović: RS sigurno korača u budućnost


Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović rekla je da će RS, koja je uspjela da prevaziđe brojne ekonomske, socijalne, finansijske probleme, nastaviti sigurno da korača u budućnost i biti sve jača.

“Zadovoljna sam što su naše institucije uvijek najfunkcionalnije u okviru BiH. Tako će biti i ubuduće bez obzira na to što mnogi pokušavaju da upravljaju njihovim radom i osujete nastojanja ljudi koji žele da doprinesu boljitku Republike Srpske. To neće uspjeti nikome”, poručila je Cvijanovićeva.

Ona je istakla da je politička stabilnost uvijek preduslov dobrih ekonomskih poteza.

Nakon polaganja vijenca povodom obilježavanja Dana Republike na Spomenik poginulim borcima Vojske Republike Srpske u Banjaluci, Cvijanovićeva je rekla novinarima da je ponosna na to što je RS jedina u okviru BiH nastala prije rata, zbog čega mnogima i smeta 9. januar.

“Drugi su nastajali tokom ratnih sukoba, kao što je slučaj sa Federacijom BiH, a nakon toga i cijela BiH, kakva jeste – dejtonska. Razumijemo zašto neki atakuju na ovaj datum, jer je to nemili podsjetnik na činjenicu da je rat mogao da se izbjegne”, istakla je Cvijanovićeva.

Ona je rekla da je ovo dan kada se odaje pošta onima koji su dali živote u odbrani Republike Srpske i prisjeća onih koji su donosili hrabre političke odluke, branili slobodu i “svoja ognjišta”.

“Danas, i sutra posebno, treba da pokažemo i poštovanje prema svima koji su i nakon toga gradili Republiku i u njoj stvarali uslove za bezbjedan i bolji život građana”, napomenula je Cvijanovićeva.

Ustavni sud Bosne i Hercegovine je proglasio neustavnim Dan Republike Srpske.

Obrazloženje Ustavnog suda Bosne i Hercegovine: “U predmetu broj U 2/18 Ustavni sud je usvojio zahtjev devet delegata Vijeća naroda Republike Srpske za ocjenu ustavnosti člana 2. stav 1. Zakona o Danu Republike Srpske (Službeni glasnik RS-a broj 113/16). Utvrđeno je da osporena odredba, koja glasi: “Na osnovu potvrđene volje građana Republike Srpske, 9. januar se utvrđuje kao Dan Republike”, nije u skladu sa članom I/2. Ustava Bosne i Hercegovine, članom II/4. Ustava Bosne i Hercegovine u vezi sa članom 1.1. i članom 2.a) i c) Međunarodne konvencije o ukidanju svih oblika rasne diskriminacije i članom 1. Protokola broj 12 uz Evropsku konvenciju za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda te članom VI/5. Ustava Bosne i Hercegovine.


Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija