Cvijanović stavila potpis: Zakon o neprimjenjivanju Inzkove odluke u RS-u stupio na snagu

U Službenom glasniku Republike Srpske u utorak popodne je objavljen Ukaz predsjednice Republike Srpske Željke Cvijanović “o proglašenju Zakona o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH”.

To znači da Zakon o neprihvatanju odluke Visokog predstavnika stupa na snagu u srijedu, odnosno dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.
Podsjećamo, bivši visoki predstavnik Valentin Incko pred kraj je mandata nametnuo izmjene Krivičnog zakona BiH, prema kojem je kažnjivo negiranje genocida i drugih zločina presuđenih na domaćim i međunarodnim sudovima.

“Proglašavam Zakon o neprimjenjivanju Odluke Visokog predstavnika kojom se donosi Zakon o dopuni Krivičnog zakona BiH koji je Narodna skupština RS usvojila na Dvadesetoj posebnoj sjednici održanoj 30. jula 2021. godine”, navedeno je u Ukazu Željke Cvijanović.

Ovaj Zakon sadrži svega tri člana. U članu 1. se navodi da se “Odluka Visokog predstavnika neće primjenjivati na teritoriji Republike Srpske”. U članu 2. piše da “nadležni organi Republike Srpske neće sarađivati sa nadležnim organima BiH u pogledu primjene Odluke Visokog predstavnika. Član 3. precizira da će Zakon Republici Srpskoj stupiti na snagu dan nakon objavljivanja u Službenom glasniku Republike Srpske.
Osim ovog Ukaza, predsjednica Srpske je potpisala i Ukaz o proglašavanju Zakona o dopunama Krivičnog zakona RS u kojem se zabranjuje javno izrugivanje Republike Srpske.

“Ko javno izloži poruzi, preziru ili grubom omalovažavanju Republiku Srpsku, njenu zastavu, grb, amblem ili himnu, kaznit će se kaznom zatvora do tri godine”, piše u Zakonu.
Ako je ovo djelo izvršeno “na način da se Srpska označi kao agresorska ili genocidna tvorevina, ili njeni narodi agresorskim ili genocidnim, učinilac će se kazniti kaznom zatvora od šest mjeseci do pet godina”. Ako, pak, ovo učini osoba iz institucija ili službeno lice, kaznit će se kaznom zatvora od dvije do deset godina. I ovaj Zakon stupa na snagu dan nakon objave u Službenom glasniku RS, što znači da je od srijede zabranjeno omalovažavati institucije Srpske.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79