Cvijanovićka ponovo pisala UN-u: Optužbe na račun bh. političara i diplomata za narušavanje Dejtonskog sporazuma

Cvijanovićka ponovo pisala UN-u: Optužbe na račun bh. političara i diplomata za narušavanje Dejtonskog sporazuma


Članica Predsjedništva Bosne i Hercegovine, Željka Cvijanović, poslala je još jedno pismo državama članicama Ujedinjenih nacija, uoči glasanja o rezoluciji o genocidu u Srebrenici, zakazanog za četvrtak, 23. maja.

U svom pismu, Cvijanović je direktno optužila ministra vanjskih poslova BiH, Elmedina Konakovića, stalnog predstavnika BiH pri UN-u, Zlatka Lagumdžiju, te članove Predsjedništva BiH, Željka Komšića i Denisa Bećirovića, za kršenje Dejtonskog sporazuma.

Cvijanović je u pismu naglasila da predložena rezolucija o Srebrenici nije bila odobrena ili zagovarana od strane bilo kojih institucija BiH, niti je dogovorena među tri konstitutivna naroda i njihovim zakonito izabranim predstavnicima. Prema njenim riječima, Ustav BiH zahtijeva odobrenje tročlanog Predsjedništva BiH za vanjsku politiku, koje nikada nije dato.

Posebno je prozvala Lagumdžiju, Konakovića, Bećirovića i Komšića, tvrdeći da njihova lobiranja za usvajanje rezolucije predstavljaju “lični stav koji ne odražava stav Bosne i Hercegovine”. Cvijanović je istakla da postupci ovih političara krše Dejtonski sporazum, donoseći neovlaštene odluke u ime cijele BiH i ignorišući volju barem jednog od tri naroda i dva entiteta od kojih se BiH sastoji. Prema njenom mišljenju, ovi postupci podrivaju konsenzus koji je ključan za strukturu zemlje, čime potencijalno podstiču tenzije u BiH i širem balkanskom regionu.

Važno je napomenuti da, prema Ustavu BiH, entiteti čine Bosnu i Hercegovinu, a ne obrnuto, te se BiH sastoji od dva entiteta – Republike Srpske i Federacije BiH. Irionično je što Cvijanović šalje ovo pismo u svojstvu članice Predsjedništva BiH, iako ispoljava lični stav koji nije usaglašen sa njenim kolegama iz Predsjedništva, Komšićem i Bećirovićem.

Podsjećamo, Cvijanović je već nekoliko puta slala pisma državama članicama UN-a, te se čak i obratila na sjednici Vijeća sigurnosti UN-a. Bez obzira na to, glasanje o rezoluciji o genocidu u Srebrenici će se održati 23. maja na sjednici Generalne skupštine UN-a.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija