Cvitanović u nečemu ipak kontra od Čovića: Nikad ne bih rekao “čuvajte RS”

Na sjednicama Predsjedništva i Središnjeg odbora HDZ-a 1990 koje su održane u Zenici u subotu na dnevnom redu bile su brojne teme o aktuelnoj političkoj situaciji u Bosni i Hercegovini i pregovorima o izmjenama Izbornog zakona. Usvojen je niz zaključaka pred vanrednu sjednicu HNS-a 19. februara. Prema riječima predsjednika HDZ-a 1990 Ilije Cvitanovića, usvojeni zaključci ići će u pravcu jačanja nacionalne pozicije, prepoznavanja problema hrvatskog naroda u BiH te podrške procesu koji se odnosi na izmjenu Ustava i Izbornog zakona.

“Ukoliko proces ne bude doveden u skladu s presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, mogu se očekivati jači odgovori i neki radikalniji potezi koje ćemo predlagati i donositi narednih 10 dana”, kazao je Cvitanović.

Na novinarsko pitanje o nastupu predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića u Narodnoj skupštini RS-a i nastavku pregovora u vezi sa izmjenama Izbornog zakona BiH, Cvitanović je bio kategoričan kazavši da i Čovićeva izjava može predstavljati samo njegov lični stav. Za nastavak pregovora je optimistan – očekuje pozitivan ishod.

“Ja nikada ne bih rekao rečenicu ‘Čuvajte Republiku Srpsku’ sa emocijom ovakvom ili onakvom. To je njegov stav, to je on komentirao u svoje ime i u ime svoje stranke. Ja sam svjestan patnje hrvatskog naroda u Republici Srpskoj, toliko ubijenih i protjeranih. To je njegova stvar i njegova odluka. Što se tiče pregovora, sudjelovao sam u pregovorima, nastavit ćemo pregovore, nadam se naredni tjedan jer su predstavnici bošnjačkih političkih stranaka tražili nekoliko dana da analiziraju ono što smo im mi predložili u Neumu i prije dva dana. Na tom tragu, bez ucjena, ali sa jasnom nacionalnom pozicijom konstitutivnog, ustavnog u svakom članku Ustava BiH očekujemo pozitivan odgovor i očekujemo završetak tih razgovora. Naša ruka za pregovore je uvijek pružena i smatramo da bi bilo nasilje nad demokracijom i nad zakonom i Ustavom raspisati nezakonito i neustavno izbore jer mislimo da se nisu stekli uvjeti ako se ne dogovorimo. Apsolutno se i kao stranka zalažemo da se izbori održe, ali po Ustavu i zakonu nudimo čekamo konačno rješenje”, kazao je predsjednik HDZ-a 1990, javlja federalna.ba.

U susret vanrednoj sjednici Hrvatskog narodnog sabora zakazanoj za narednu subotu, iz HDZ-a 1990 očekuju usvajanje deklaracije kao odgovor na aktuelnu političku situaciju u BiH u kojoj će biti i zaključci te stranke.

“Ne bih prejudicirao, mi ćemo dati obol tome usvajanjem zaključaka gdje ćemo proširiti te zaključke na minimalne i maksimalne kvote u općinama i gradovima gdje su Hrvati iscurili zbog stotinu razloga, kao danas u Zenici, gdje posebno poruku šaljemo da budemo minimalno zastupljeni kroz gradska i općinska vijeća gdje ćemo tražiti okrupnjavanje kantona, općina sa hrvatskom većinom, da to bude naša poruka našeg hrvatskog jedinstva i zajedništva. Kao stranka ćemo se boriti za svoj program, kritizirajući ono što HDZ BiH loše radi, a puno je toga kroz općine i kantona. Na ovim nacionalnim temema uvijek ćemo tragati za zajedničkim stavom i kompromisom”, zaključio je Cvitanović.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79