Cvitanoviću za likvidaciju ratnog zločinca Radića 17 godina zatvora

Kantonalni sud u Mostaru osudio je danas Josipa Cvitanovića Cvikija (47) na 17 godina zatvora jer je 9.novembra 2020.godine hicima iz automatske puške u Mostaru usmrtio Marka Radića Maku (61) osuđenog ratnog zločinca. Pet mjeseci zatvora dobio je zbog posjedovanja oružja.

Tužilac Tužilaštva Hercegovačko-neretvanskog kantona, Željko Rezo je jučer je istaknuo da je u dokaznom postupku jasno utvrđeno to da je Cvitanović počinio krivično djelo ubistvo u stjecaju sa nedozvoljenim držanjem oružja, a na osnovu datih izjava svjedoka, vještaka, kao i materijalnih dokaza.

On je posebno podsjetio na svjedočenja Radićeve supruge i kćerki, pogotovo, Sare koja je vidjela optuženog da puca u njenog tatu i koja je jasno i detaljno opisala na koji način je optuženi ubio njenog oca, piše Avaz.

Rezo je naglasio da je optuženi s direktnim umišljajem Radića lišio života, bez obzira na to što je, kako je naveo, neuropsihijatrijskim vještačenjem utvrđeno da je optuženi u trenutku počinjenja krivičnog djela bio bitno smanjeno neuračunljiv.

Radi se o osobi, nastavio je, koja je vojno lice, koja je odlikovana i koja ima čin pukovnika, a već je počinio ovakva djela, odnosno, ubistvo i dva pokušaja ubistva i to s vatrenim oružjem.

Rezo je zatražio da se Cvitanović kazni u skladu sa Zakonom te da se uzmu u obzir sve otežavajuće okolnosti na strani optuženog, jer, olakšavajućih nije bilo. Pogotovo, zatražio je da se uzme u obzir to da optuženi tokom pretresa nije pokazao, kako je iznio, ni trunku kajanja za ono što je učinio.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79