Cvjeta crno tržište s lažnim rezultatima testova na koronu!

Budući da broj globalnih slučajeva korona virusa raste, mnoge zemlje traže od putnika dokaz o negativnom nalazu testa na kovid za prelazak granice, a brojni turisti su odlučili da zaobiđu propise kupujući falsifikovane rezultate testova na crnom tržištu, piše Vašington post.

Praksa falsifikovanja i kupovine lažnih rezutata pojavila se na mnogim destinacijama širom svijeta, pri čemu su slučajevi manipulisanja rezultatima zabilježeni u Brazilu, Francuskoj i Velikoj Britaniji, navodi list.

Prošle nedjelje su francuski nadleži organi razbili grupu falsifikatora koja je na pariskom aerodromu “Šarl de Gol” prodavala lažne potvrde s negativnim testom na koronu.

Prema agenciji AP, grupa je naplaćivala digitalni sertifikat s negativnim rezultatom na kovid od 180 do 360 dolara (150 do 300 evra).

Policija je optužila ovu sedmočlanu grupu (šest muškaraca i jedna žena) za falsifikovanje i prevaru nakon sprovedene istrage o tome kako je jedan putnik iz Etiopije došao do takve lažne potvrde na aerodromu u septembru.

Krivotvorene potvrde su čuvane na mobilnim telefonima i imale su logo jedne medicinske laboratorije iz Pariza, izvijestio je Bi-Bi-Si.

Policija u Brazilu je nedavno takođe uhapsila četvoricu domaćih putnika s falsifikovanim neagtivnim rezultatima testa na virus korona, koji su namjeravali da privatnim avionom otputuju na ostrvo Fernando de Noronja.

Prema pisanju britanske štampe, ova praksa se pojavila i u Engleskoj:

List Lankšajer Telegraf izvijestio je kako je razgovarao s jednom osobom koja je prijatelju prepravila rezultat testa u negativan, odštampala ga, a on je dokument koristio za međunarodna putovanja. Takođe prenosi priču drugog putnika kome je turistički agent ponudio lažnu potvrdu, navodi Vašington post.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79