Da bi objekt od 15 kvadrata vrijedio 250.000 KM, treba biti obložen dragim kamenjem

Da bi objekt od 15 kvadrata vrijedio 250.000 maraka bez PDV-a, a 292.500 KM uključujući i PDV, treba biti obložen dragim kamenjem. Kazala je ovo Mira Bakalović, sudski vještak građevinske struke, komentirajući na naš upit investiciju Turističke zajednice (TZ) KS u info-pult na Baščaršiji.

Hubijar protiv Konakovića: Ovo je njegova osveta!

Ključ u ruku

Javnost je, naime, posljednjih dana zgrožena činjenicom da je donedavni predsjednik Turističke zajednice Midhat Hubijar dao čak 292.500 maraka za izgradnju info-pulta od petnaestak kvadrata na Baščaršiji. Hubijar je putem tendera posao dao firmi „Dinalsa“, koja gradi ovaj objekt po principu „ključ u ruku“. Iako će objekt biti opremljen modernom tehnologijom, sa dva sistema grijanja, mnogi smatraju da je 250.000 ipak previše.

– Nemoguće je da toliko košta objekt od stakla i metalne konstrukcije obložen drvetom. Nema govora da je tolika cijena. To je drastično visoka cijena da i laik vidi. Ne morate biti nikakav stručnjak da znate da je to nemoguće. U Sarajevu su najluksuzniji objekti 3.000 KM po kvadratu – rekla je Bakalović.

Enormnu cijenu objekta komentirali su mnogi na društvenim mrežama, a među njima i predsjedavajući Skupštine KS Elmedin Konaković, koji se osvrnuo i na rad bivšeg direktora Hubijara

 - Avaz, Dnevni avaz, avaz.ba

Konaković je za „Avaz“ kazao da kiosk u centru grada ne može vrijediti 292.500 KM.

– Ovdje je riječ o klasičnoj korupciji i zloupotrebi položaja i kriminalu. Ja sam o kriminalu Midhata Hubijara upozoravao nekoliko godina. Čak sam iznenađen da svoju bahatost ipak nije mogao sakriti i nije mogao pretpostaviti da će ovakvi dokumenti doći u posjed javnosti. Očigledno je da oni nisu vjerovali da je moguće da ih neko nekad smijeni i pretrese ono što su radili – rekao je Konaković.

Ističe da će pomno pratiti situaciju te da očekuje od novog menadžmenta TZ da poduzme sve mjere da se ne isplati ovaj iznos ovom preduzeću i da se istraži odgovornost ovih počinilaca.

Krivi zaštitnici

– U narednih nekoliko dana bit će još informacija o tome šta je Hubijar u TZ radio. Nije ovdje kriv Hubijar, krivi su njegovi zaštitnici, načelnik Novog Grada koji ga u zvijezde ukiva, a dobro zna o kakvom je kadru i kandidatu riječ – rekao je Konaković.

Kontaktirali smo i aktuelnog čelnika Turističke zajednice Nermina Muzura, ali nije odgovarao na naše telefonske pozive.

Kuće, zemljište, štednja: Šta posjeduje Muzur, novi-stari šef Turističke zajednice KS

Hubijar: Provodio sam Muzurov plan javnih nabavki

Donedavni direktor TZ Midhat Hubijar jučer je reagirao u javnosti kada je u pitanju izgradnja info-pulta, istakavši da je Turističko vijeće zajedno s tadašnjim predsjednikom Nerminom Muzurom usvojilo Plan javnih nabavki koji je usklađen sa finansijskim planom Turističke zajednice. Dodao je da je u okviru ovog plana za projekt izgradnje turističkog info-pulta planirano da se izdvoji 250.000 KM bez PDV-a.

– Po usvajanju oba plana, TZ na čelu s Muzurom, pokrenula je aktivnosti na izgradnji turističkog info-pulta. Izrađeno je idejno rješenje info-pulta koje je potom sa zahtjevom za izdavanje urbanističke saglasnosti predato u Općinu Stari Grad koja početkom 2018. godine izdaje urbanističku saglasnost tadašnjem direktoru TZ. Implementaciju oba plana morala je preuzeti nova uprava na čelu sa mnom. To uključuje i otvoreni postupak izgradnje turističkog info-pulta s već utvrđenim budžetom – navedeno je u Hubijarovoj reakciji.

(VIDEO) Ovo je sarajevski skupocjeni kiosk koji košta 252.000 KM!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
Subscribe
Notify of
0 Comments
Inline Feedbacks
View all comments