Da li bh. nebo kontrolišu vojni radari iz Srbije i Hrvatske?

Saša Magazinović, zastupnik u Parlamentu BiH i član SDP-a BiH, objavio je na svom Facebook profilu pet pitanja čije odgovore traži od ministra prometa i komunikacija BiH Vojina Mitrovića.

“Je li tačno da zapravo uopšte nemamo radar koji moze kontrolisati vazdušni prostor? Da li je tačno da je sarajevski aerodrom postavljen polovan radar čija je prevashodna namjena rano otkrivanje brodova? Da li je istina da radar na Jahorini nije predviđen za osmatranje? Da li naše nebo zapravo kontrolišu vojni radari iz Srbije i Hrvatske? Zasto nikada u BiH nije došao američki radar o cijoj kupovini je odluku donijelo Predsjedništvo BiH u sastavu Alija Izetbegović, Momčilo Krajišnik i Krešimir Zubak?”, upitao je Magazinović pokušavajući raščistiti priču oko kontrole bh. neba.

Za Oslobođenje je prokomentarisao odakle mu te informacije i šta će kao poslanik preduzeti.

– Nedavno smo svjedočili najavama o potpunoj kontroli bh. neba, pa onda o onoj bahatoj proslavi za koju je potrošeno 300.000 KM. Nakon toga sam ja postavio pitanje BHANSA, da li smo mi zaista preuzeli kontrolu bh. neba i dobio odgovor da to nije baš tako kako su oni kazali i na početku medijski predstavili, kazao je Magazinović.

Poslao nam je kartu koju je dobio i na kojoj se, kako kaže, vidi da jedna trećina našeg neba je još uvijek van te kontrole, te da čitavu Krajinu i Livanjski kanton pokriva Hrvatska.

– A onda su se pojavile priče od ljudi čiji identitet ja ne želim otkrivati, budući da mogu imati neugodnosti, a koji su dostavili i informacije i ugovore o kupovini iz 1998. godine, kada je trebao biti kupljen radar koji može pokrivati čitav bh. prostor, a o tome da radari koje mi imamo su neadekvatni, o čemu govori i odgovor BHANSA koji kaže da treba kupiti nove radare, rekao je Magazinović.

Ističe da će na ova pitanja, a prije svega na pitanje, da li je tačno da mi sliku bh. prostora dobijamo sa vojnih radara iz Srbije i Hrvatske, dati odgovor – gdje se mi nalazimo i da li je ovo sve jedna velika farsa, koja je u medijima i javnosti, kako tvrdi zastupnik u Parlamentu BiH, predstavljena kao kontrola bh. neba koja je vrlo upitna.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79