Da li BiH priznaje Palestinu kao državu?

Nedavni sukob između Hamasa i Izraela doveo je pojas Gaze i djelimično priznatu državu Palestinu u fokus globalnog ciklusa vijesti.

Koalicija Palestinske oslobodilačke organizacije (PLO) je 15. novembra 1988. godine zvanično proglasila Državu Palestinu. Država je polagala pravo na suverenitet Pojasa Gaze, Zapadne obale i Istočnog Jerusalema.

Službeno, Ujedinjeni narodi priznaju PLO kao vladajući entitet na Zapadnoj obali (uključujući istočni Jerusalem) i Pojas Gaze. Nakon što su Izrael i PLO potpisali sporazum iz Osla sredinom 1990-ih, PLO je preuzeo kontrolu nad pojasom Gaze i 40 posto Zapadne obale preko novostvorene administracije Palestinske uprave. Međutim, nakon vojnog sukoba 2007. između rivalskih palestinskih frakcija Fataha (većinske stranke PLO) i Hamasa (militantne političke stranke odvojene od PLO), Pojasom Gaze upravlja Hamas.

Visual Capitalist je mapirano prikazao spisak zemalja koje trenutno priznaju Palestinu kao državu i onih koje to ne priznaju. U analizi koje je iznio Visual Capitalist istaknuto je da 138 od 193 članice Ujedinjenih nacija (UN), što je 72 posto, priznaje Državu Palestinu.

Dakako, 55 država ne priznaje Palestinu. Mnoge zapadne zemlje svijeta, uključujući cijelu G7, ne priznaju Palestinu. Umjesto toga, mnogi održavaju neformalne diplomatske odnose.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79