Da li će BiH opet zavržiti na crnoj listi: Sporan Zakon o pranju novca i finansiranju terorizma

Udruženje banaka BiH upozoravaju nadležne nivoe vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. “crne liste” Evropske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti.

Povodom sastanka na temu nacrta Zakona o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti koji je zakazalo Ministarstvo bezbjednosti BiH za utorak, 04. maja, i na koji su pozvane vlade i nadležna ministarstva svih nivoa vlasti u BiH, iz bankarskog sektora skreću pažnju odgovornim zvaničnicima na hitno donošenje tog zakonskog rješenja, prenosi Patria.

– Neophodno je da novi Zakon o sprečavanju pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti bude usklađen sa međunarodnim standarima za ovu oblast, odnosno i da obuhvati segment digitalizacije. Imati odgovarajuće i međunarodno prihvatljive standarde sprečavanja pranja novca i finansiranja terorističkih aktivnosti, jeste međunarodna obaveza Bosne i Hercegovine – kaže se u saopštenju Udruženja banaka BiH.

U saopštenju se navodi da smatraju potrebnim upozoriti nadležne nivoe vlasti kao i javnost na opasnost ponovnog stavljanja Bosne i Hercegovine na tzv. “crne liste” Evropske unije i FATF-a zbog odlaganja donošenja ovog zakona.

Podsjećaju da je Bosna i Hercegovina već bila na tzv. “crnim listama”, takođe iz razloga što je odlagano donošenje propisa, te je za brisanje sa ovih listi bio potreban duži niz godina.

Eventualno nedonošenje novog zakona može opet uzrokovati finansijske i druge posljedice kako građanima i poslovnoj zajednici tako i Bosni i Hercegovini, kaže se u sasopštenju Udruženja banaka BiH.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79