Da li će biti pokrenut disciplinski postupak protiv sarajevske sutkinje Sabine Hadžizulfić

U Sarajevu se u srijedu dogodilo prilično neobično sudsko ročište. U slučaju tužbe Aziza Turudije sutkinja Sabina Hadžizulfić je donijela odluku da je ročište otvoreno za javnost, da mu mogu prisustvovati i novinari, ali da ne smiju napisati “ni slova” o tome šta se dešavalo na suđenju. Dodatno tome izdala je do sada nezabilježenu naredbu da se svi prisutni novinari legitimišu, a da se njihovi lični podaci unesu u službeni zapisnik sa ročišta.

Nije neuobičajeno da sudije donose odluku da se cijelo ročište, ili jedan njegov dio zatvori za javnost. Tada se od novinara zatraži da napuste sudnicu dok traje zatvoreni dio. Razlozi mogu biti tazličiti. Moguće je da u zatvorenom dijelu iskaz daje zaštićeni svjedok, čiji identitet ne smije biti javno objavljen. Moguće je da se u tom dijelu suđenja iznose povjerljivi podaci. Ni za novinare, niti za bilo koga ko prisustvuje suđenjima ovakve situacije nisu ništa novo, niti za bilo koga one predstavljaju problem, piše Oslobođenje.

Međutim, dozvoliti novinarima da prisustvuju događaju, a zabraniti im da rade svoj posao je nešto što se ne dešava svaki dan.

– Ja sam reagovao već na samom ročištu. Međutim, sutkinja Hadžizulfić je ostala pri svojoj odluci, ne dajući bilo kakvo obrazloženje za takvu odluku. Očekujem da Ured disciplinskog tužioca BiH pokrene postupak po službenoj dužnosti zbog ovakve odluke. Ako to ne učine po službenoj dužnosti, ja ću UDT-u podineti prijavu protiv sutkinje Sabine Hadžizulfić, kazao nam je advokat Ifet Feraget, koji je prisustvovao ovom neuobičajenom ročištu.

Pokušali smo dobiti obrazloženje sutkinje Hadžizulfić o tome zbog čega je donijela ovakvu odluku, ali do objavljivanja ovog teksta, nismo dobili bilo kakav odgovor od nje.

Za komentar ove neuobičajene odluke zamolili smo i sarajevskog advokata Vladu Adamovića.

– Sve dok ne bude poznato obrazloženje, zbog čega je donijela takvu odluku, ne mogu ništa reći, kazao nam je Adamović.

Iz UDT-a su nam kazali kako još nisu zaprimili bilo kakvu obavijest ili prijavu protiv sutkinje Hadžizulfić zbog ovog slučaja, te da će odluku o pokretanju bilo kakvog postupka donijeti ako dobiju informacije ili prijavu o ovome.

Inače, Aziz Turudija je sarajevski policajac, kojeg su Policijski odbor i Disciplinska komisija proglasili krivim jer je njegova kćerka putem njegovog Facebook profila dijelila poruke kojima se poziva na što hitnije rješavanje slučaja stradanja Dženana Memića. Zbog ovakve odluke Turudija je odlučio da pravdu traži putem suda.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79