Da li će “Dodik i ekipa” bez plata ostaviti zaposlene u državnim institucijama?

Blokada institucija BiH, ukoliko se produži i u septembru, mogla bi dovesti do obustave isplate plata zaposlenima u državnim institucijama s obzirom na to da nije usvojen budžet institucija BiH za ovu godinu, a da odluka o privremenom finansiranju koju je donijelo Vijeće ministara važi do septembra.

Takođe, postoji mogućnost i blokade izbornog procesa u BiH s obzirom na to da je 2022. godina izbora.

I dok u Federaciji BiH to vide kao kršenje Ustava i zakona, iz RS-a poručuju da se obrate Uredu visokog predstavnika, koji je nametnuo izmjene i dopune Krivičnog zakona BiH, te da on isto tako može da nametne budžet i ostalo, s obzirom na to da je preuzeo ingerencije Parlamenta BiH.

Snježana Novaković Bursać, šef Kluba poslanika SNSD-a u Predstavničkom domu BiH, kazala je za Nezavisne da ne zna kako funkcioniše sistem finansiranja u institucijama BiH u tehničkom smislu, da nije upoznata sa detaljima “te da sva pitanja o budžetu i izborima, možemo uputiti Kancelariji visokog predstavnika i Incku lično”.

Ako se već drznuo da donosi zakone, nek se onda upliće u sve živo i ko god podržava donošenje zakona od strane visokog predstavnika, znači da podržava protektorat i mi nećemo da učestvujemo u ovome. Postavlja se pitanje smisla učešća u parlamentu ako drugi imaju ovlaštenja”, kazala je Novaković Bursaćeva te dodala da će ovo uticati na sve, ali da ne vidi odgovornost predstavnika RS-a.

Mira Pekić (PDP), poslanica u Predstavničkom domu BiH, kaže da su predstavnici iz RS-a potpuno svjesni svih obaveza i svih zakona koji su u proceduri i da budžet zajedničkih institucija nije još donesen te da je to politička priča i da treba postaviti pitanje koalicionim partnerima zašto budžet nije donesen u decembru prošle godine.

Adil Osmanović, šef Kluba poslanika SDA u Predstavničkom domu BiH, pak ističe da je nezahvalno kazati šta bi bilo kad bi bilo, ali da, ukoliko bi se nastavila blokada institucija od strane poslanika, delegata i ministara iz RS-a, to bi značilo ozbiljno kršenje Ustava i Dejtonskog sporazum i zakona.

“Kada je u pitanju neusvajanje budžeta, znate da je budžet trebalo da usvojimo još u decembru prošle godine, ali Vijeće ministara nas je, nažalost, svojim neradom dovelo do toga da budžet usvajamo polovinom ove godine. Naravno, zakon je predvidio odluku o privremenom finansiranju”, kazao je Osmanović.

On smatra da ne može doći do blokade izbora 2022. godine te da je pred vlastima u BiH da pokušaju implementirati presude Suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH te da, ukoliko se to ne postigne, onda imamo važeći izborni zakon BiH, prema kojem smo do sada održavali izbore.

Saša Magazinović, šef Kluba SDP BiH u Predstavničkom domu BiH, kaže ipak da vjeruje da izborni proces u BiH može biti doveden u pitanje ovim blokadama te da vjeruje da je to jedna od strategija: “Sa druge strane, ne vjerujem da će iko ovdje ostati bez plate, jer ovdje svaka pobuna traje dok ne dođe vrijeme da se isplati plata, a onda se sve zaboravi. Mislim da će ministri iz RS-a doći na sjednicu Vijeća minsitara i donijeti odluku o privremenom finansiranju, a nakon što je Milorad Dodik, lider SNSD-a, prvi otišao na posao u Predsjedništvo BiH, a prethodno je rekao da neće.”

Slavo Kukić, sociolog i univerzitetski profesor iz Mostara, kaže da ne vjeruje da će doći do obustave plata zaposlenima u institucijama BiH, a ni do blokade izbornog procesa: “Naći će Milorad Dodik način kako da svoje činovnike u državnim institucijama isplati. Ne vjerujem da će doći do blokade izbornog procesa, iako ne treba isključiti mogućnost da se izbori prolongiraju zbog kojekakvih marifetluka u vezi sa finansiranjem. Generalno, mislim da sve ovo ne treba previše dramatizirati, zbog toga što je to sve ispitivanje pulsa visokom predstavniku koji dolazi u BiH, ali i odlučnosti centara moći, prije svega SAD i EU.”

Tanja Topić, politčka analitičarka iz Banjaluke, također kaže da smatra da političari iz RS-a neće ići tako daleko da armiju usvojih glasača ostave bez plata, jer bi to bio “pucanj u sopstvenu nogu” te da je to samo “pokazivanje zuba” drugim političkim akterima i međunarodnoj zajednici.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79