Da li će građani BiH ponovo ostati bez pasoša?

Nabavka pasoških knjižica ponovo je zaustavljena zbog žalbi ponuđača i izvjesno je da će od marta nastupiti nestašica pasoških knjižica za građane BiH, saznaje portal CAPITAL.

Iako je Agencija za identifikaciona dokumenta, evidenciju i razmjenu podataka( IDDEEA) BiH tender za nabavku obrazaca pasoških knjižica objavila prije više od osam mjeseci, taj postupak još uvijek nije ni blizu završetka.

Ako uzmemo u obzir da Agenciji ugovor za isporuku pasoša, koji trenutno ima sa firmom „Milbauer“, ističe u martu ove godine, može se zaključiti da je izvjesno da građani BiH od trećeg mjeseca ove godine neće biti u mogućnosti da izvade nove ili zamijene stare putne isprave.

Kancelariji za razmatranje žalbi BiH će biti potrebno određeno vrijeme da odluči po najnovijoj žalbi pristigloj na postupak nabavke knjižica, što će dodatno produžiti rok za nabavku pasoša.

Podsjećamo, IDDEEA je još krajem aprila ove godine raspisala nabavku za obrasce pasoških knjižica, ali je nabavka poništena nakon žalbe firmi „Sirius“ i „Thales DIS France“ krajem avgusta.

Agencija zatim početkom septembra raspisuje novu nabavku kojom propisuje da je rok za prijem ponuda 25. oktobar, ali na taj tender žalbu ponovo ulaže „Thales DIS France“,a koju Kancelarija za razmatranje žalbi BiH odbija.

Nabavka se tako odužila na kraj decembra, ali ni to nije pomoglo jer je stigla nova žalba, a ono čega se svi pribojavaju je da bi se mogao ponoviti scenario iz 2017. godine kada je IDDEEA potrošila cijelu godinu na nabavku pasoša, a građani su ispaštali jer nisu mogli da dobiju novu putnu ispravu.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79