Foto: Ilustracija
Da li će inicijativa za omogućavanje kartičnog doniranja humanitarnim organizacijama u FBiH dobiti podršku?

Da li će inicijativa za omogućavanje kartičnog doniranja humanitarnim organizacijama u FBiH dobiti podršku?


Veliki broj humanitarnih organizacija u Federaciji BiH trenutno nema mogućnost primanja donacija putem kartičnog plaćanja.

Kako bi se hitno omogućilo online kartično doniranje svim udruženjima i fondacijama u Federaciji BiH, Fondacija Mozaik surađuje s relevantnim predstavnicima vlasti i banaka. Ovim potezom žele značajno povećati broj i iznos donacija za pomoć ugroženom stanovništvu.

Bosnu i Hercegovinu pogodile su razorne prirodne nepogode koje su odnijele više od 20 života. Solidarnost se širi, a ljudi širom svijeta žele pomoći donacijama. Ipak, mnoge humanitarne organizacije u Federaciji BiH nisu u mogućnosti primati donacije putem kartičnog plaćanja, što značajno smanjuje priliv sredstava potrebnih za obnovu i normalizaciju života u pogođenim zajednicama.

U situacijama prirodnih katastrofa, humanitarne organizacije koje pomažu najranjivijim članovima društva prve su na terenu kako bi pružile potrebnu pomoć. Njihova djelotvornost zavisi isključivo od donacija dobrih ljudi. Međutim, zbog nejasnih zakonskih regulativa, mnoge donacije ne dospiju na njihove račune ili su značajno smanjene zbog visokih troškova bankovnih transakcija, posebno za uplate iz inostranstva. Uvođenje opcije kartičnog doniranja moglo bi unaprijediti transparentnost organizacija koje primaju donacije.

Fondacija Mozaik stupila je u kontakt s Agencijom za bankarstvo Federacije BiH, koja je dala pozitivno mišljenje o uvođenju kartičnog online doniranja za udruženja i fondacije.

Sljedeći ključni korak je osigurati pozitivno mišljenje Federalnog ministarstva finansija, čime bi se bankama omogućilo da u skladu sa zakonom uvedu opciju kartičnog doniranja za udruženja i fondacije.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija