Da li će Irfan Čengić preći preko teških riječi Nermina Nikšića?

 

Predsjednik SDP-a Nermin Nikšić je uputio niz teških riječi na račun stranačkog kolege, bivšeg generalnog sekretara ove stranke Irfana Čengića.
O njemu je govorio na konferenciji za novinare uoči početka današnjeg stranačkog kongresa. To je učinio nakon što su novinari Čengića, koji je zastupnik u Skupštini Kantona Sarajevo, spomenuli kao jednog od kritičara aktuelnog rukovodstva SDP-a.

“Da li mislite da je vrijedno da spominjem samo Čengića u odnosu na ostalih 600 delegata kongresa? Mislim da 90 posto delegata mi nije oprostilo Čengića kao izbor za generalnog sekretara, ali nikome nije padalo na pamet da zbog toga napada SDP”, izjavio je.

Na pitanje šta smatra svojim najvećim greškama kao predsjednika SDP-a, odgovorio je da su to kadrovi te je u tom kontekstu spomenuo Čengića.

“Kadrovi, naravno, kao i svaki drugi predsjednik stranke. To je stvar na koju ne možete utjecati to je stvar ispravnih i pogrešnih procjena. Ne možete utjecati na to kako će se ljudi ponašati. Birao sam one za koji su smatrali da su najbolji. Kadrovska rješenja nisu bila samo moja, ali ja kao predsjednik prihvatam odgovornost. Nijedno kadrovsko rješenje nije bilo samo moje, osim Čengića”, tvrdi.

Nikšić je nagovijestio da će vjerovatno na kongresu, koji se održava u ilidžanskom hotelu Hills, biti predloženo da se prolongira izbor predsjednika stranke do nakon lokalnih izbora 2024. Uvjerava da to nije njegov prijedlog, već onih koji smatraju da se trenutno treba posvetiti državnim, a ne stranačkim poslovima.

 

Naglasio je da se neće kandidovati za predsjednika te da će “kada dođe vrijeme za to” kazati ko je njegov favorit za novog stranačkog čelnika.

Prema SDP-ovom statutu, predsjednika bira članstvo, a onda se održava kongres. Međutim, predsjednik nije biran, iako Nikšiću ove godine ističe mandat. Članstvo ga je za predsjednika izabralo 2019. i 2015. kada se prvi put u ovoj stranci birao stranački čelnik po principu jedan član-jedan glas.

Jedan od SDP-ovih potpredsjednika Zukan Helez je u prošlosedmičnom intervjuu za FTV nagovijestio da je izgledno da će biti prijedlog da se Nikšiću produži predsjednički mandat iako je on to ranije odbijao.

U Parlamentu Bosne i Hercegovine se danas održava i kongres Naše stranke na kojem će biti izabran njen predsjednik, a jedini kandidat je aktuelni predsjednik Edin Forto.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79