Da li će Komšić podržati “Osmorku i Dragan Čovića?”

Postalo je jasno da će SDA sa DF-om u Klubu Bošnjaka Doma naroda PFBiH imati 13 delegata. Noćna mora osmorke postala je java. Potrebnu većinu u Klubu Hrvata ima HDZ, u Klubu Srba osmorka, a u Klubu Bošnjaka SDA-DF.

Bez dovoljno potpisa nema predsjednika/potpredsjednika Federacije BiH, a sva priča o nekom smanjivanju broja delegata u drugom krugu je spinovanje, jer odluka Christiana Schmidta je jasna – postupak se, u slučaju da liste ne prođu Predstavnički dom, ponavlja. Nema, dakle nikakvog smanjivanja broja delegata. To važi samo ukoliko klubovi u roku od 30 dana od dana potvrđivanja ne dostave liste.

I kada su to konačno shvatili i u osmorki nastupilo je neviđeno licemjerje. Prvi među njima istupa Elmedin Konaković, predsjednik NIP-a.

On, bez imalo političke korektnosti, smatra da je najveći teret na delegatu iz DF koji bi mogao omogućiti i strankama Osmorke da imaju svoj prijedlog!

I slične reakcije dolaze iz SDP-a. Onog SDP-a čiji je lider još jučer rekao da je ‘HDZ njihov partner, a da je DF izabrao drugi put’.

Iz SDP-a smatraju da DF treba da postupi odgovorno kao što su oni učinili 2015., te da uprkos činjenici da su imali kontrolni paket u Klubu Srba nisu blokirali uspostavu većine. Ove dvije stvari su neusporedive, posebno uzimajući u obzir broj glasova koji je osvojio SDP 2014. i sadašnji broj glasova SDA i DF-a.

Nejasno je, pak, jesu li Konaković i Nikšić pitali Dragana Čovića, s kojim su pohitali u vlast, kako on doživljava pozive DF-u.

On je kategoričan bio i ostao – svi osim DF-a nama mogu biti partneri!?

To će na pravi način detektirati kolega Sead Omeragić komentirajući kontradiktornosti i bijedno moralisanje Osmorke.

„Komšićev DF imao je vrhunske rezultate na izborima, na zahtjev Čovića su ga šutnuli iz vlasti. I sada traže da im ustupi jednog delegata u Domu naroda. I potvrđuju da su ih u vlast natjerali stranci“, napisao je Omeragić.

 

Nakon što je žrijebom Centralna izborna komisija dodijelila bošnjačkog delegata SDA-u iz Kantona 10 vrijednost Demokratske fronte sa samo jednim bošnjačkim delegatom u Domu naroda Federacije BiH naglo je skočila u političkoj borbi oko formiranja nove vlasti na entitetskom i državnom nivou.
Bez obzira što je jasno da je DF u bloku sa SDA, jedan delegat je garancija da DF neće biti zaobiđen u slučaju da se HDZ predomisli, odbaci koaliciju s Osmorkom i uslovi formiranje vlasti sa SDA izbacivanjem DF-a. Isto tako SDA i HDZ nemaju većinu ni u Domu naroda ni u Predstavničkom domu Parlamenta Federacije BiH bez ove stranke.

SDA samostalno može predložiti kandidata za predsjednika i potpredsjednika FBiH i bez DF. Međutim, u slučaju da DF svoj glas da Osmorci i ovaj sarajevski blok bi mogao predložiti kandidata sa 11 glasova. Time bi pozicija SDA bila ugrožena jer uprkos tome što bi imali svog kandidata i drugi blok bi imao svog.

Parlament FBiH bi nakon toga zbog većine koju ima Osmorka sa HDZ-om izabrao osmorkinog kandidata iz reda bošnjačkog naroda za predsjednika ili potpredsjednika Federacije BiH. U tom slučaju SDA ne bi imala bilo mehanizam da sačuva svoje pozicije u vlasti.

Naravno ovakav ishod bi bio moguć ako stranke Osmorke očuvaju zajedništvo i svi njihovi delegati ostanu vjerni svojim strankama prilikom predlaganja delegata za predsjednika i potpredsjednika FBiH.

S druge strane nepovjerenje između DF i Osmorke je duboko i dugog trajanja još od podrške DF-a Vladi Kantona Sarajevu koju je 2020. godine formirala SDA.

Danas se čini da su razlike još veće i suštinske, naročito u smislu ocjene odluke visokog predstavnika kojom je izmijenio Ustav Federaciji BiH. Naprimjer, viđenje reforme Izbornog zakona i Ustava BiH dijela Osmorke (NiP) i DF-a kojom bi se mijenjao način izbora članova Predsjedništva BiH čini se dijametralno suprotno.

Jučer se još jednom potvrdilo da je komunikacija na liniji Osmorka-DF u najmanju ruku loša nakon što Osmorka nije prihvatila uslov DF-a da ne uvlači HDZ u Vladu Zeničko-dobojskog kantona.

Nermin Nikšić je kazao da je SDP dio Osmorke i da je ta Osmorka izabrala za partnera HDZ te da je isto ponuđeno i DF-u koji je odlučilo izaći iz ove priče.

“Bili su dio te priče, a sada ponovo izlaze iz toga. To je njihov izbor”, poručio je Nikšić.

Dodatni problem za DF u smislu davanja podrške Osmorki je što u Domu naroda i Predstavničkom domu Parlamenta FBiH njihovi glasovi prilikom većinskom glasanja u domovima nemaju značaj, jer Osmorka i HDZ i bez njih imaju većinu, za razliku od kombinacije SDA-HDZ. U takvim okolnostima ničim ne bi mogli uslovljavati partnere.

Na kraju DF-u je dovoljno da bude neutralan prilikom predlaganja kandidata za predsjednika ili potpredsjednika iz reda bošnjačkog naroda i SDA će jedina biti u mogućnosti da predloži kandidata.

S obzirom na poruke koje su slali do današnjeg žrijeba i značajne razlike u viđenju odluke Schmidta i izborne reforme, koja je za DF najvažnije političko pitanje, čini se da Osmorka nema puno toga ponuditi DF-u.

Podsjetimo i na to da su članice Osmorke večeras pozvale Demokratsku frontu, koja ima jednog delegata u Domu naroda FBiH, “da postupi odgovorno kao što je početkom 2015. godine postupio SDP BiH kada su SDA i DF imali većinu”.

“Od DF-a očekujemo da odgovori recipročno i glasa za prijedlog Osmorke za novog potpredsjednika FBiH iz reda bošnjačkog naroda, s obzirom da je Osmorka dio nove entitetske većine”, rekli su iz Osmorke piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79