Da li će prelaskom Zavoda PIO na trezorsko poslovanje kasniti isplata penzija u FBiH?

Vlada Federacije Bosne i Hercegovine je na posljednjoj sjednici usvojila Akcioni plan za ulazak Federalnog zavoda za penzijsko i invalidsko osiguranje na poslovanje preko Jedinstvenog računa trezora. Sa Zijadom Krnjićem, direktorom Zavoda PIO, razgovarali smo da li će prelaskom na trezorsko poslovanje isplata penzija kasniti, a koje se sada isplaćuju svakog petog u mjesecu. Razgovarali smo i o datumu prelaska Zavoda PIO na trezorsko poslovanje.

Država treba osigurati dovoljno sredstava

– Ne bi trebalo da penzije kasne jer to nije namjena prelaska na trezor. Valjda će se tehnički problemi razriješiti. Namjera je da sve bude uredu, a ne da im kasni. Svrha je da budžet s kompletnim kapacitetom stoji iza toga da penzije budu prioritetne. Tako treba da funkcionira Zakon o budžetu. Država treba osigurati dovoljno sredstava da isplati ono što je sljeduje. Među ostalim, penzije bi u svakom društvu trebalo da budu na prvom mjestu – rekao nam je Krnjić.

Upitali smo šta je konkretno zaduženje Zavoda PIO kod prelaska na trezor.

– Mi ćemo sve uraditi što i do sada. Razlika je što ćemo ubuduće nalog za isplatu koji smo do sada slali bankama i poštama, slati trezoru, a oni njima. Obračune mi radimo kao i do sada, likvidacije, rješavanja. Novac će lijegati na budžet FBiH, odnosno, doprinosi, a mi ćemo davati naloge da se iz tih sredstava puštaju penzije. Od januarske penzije bi trebalo da profunkcioniše prelazak na trezor. Decembarske penzije bi trebalo da mi isplatimo, takav je plan – rekao nam je Krnjić.

Pričali smo i sa Redžom Mehićem, predsjednikom Saveza udruženja penzionera Federacije Bosne i Hercegovine.

Osigurati prioritet u isplati penzija

– Upravni odbor Saveza udruženja penzionera FBiH i ja smo stava da je, pošto je Vlada FBiH garant isplate penzija, a neizvjestan dotok sredstava iz doprinosa, najsigurniji način isplate penzija putem trezora. Naravno, s napomenom da se osigura prioritet u isplati penzija, da mi u odnosu na druge budžetske korisnike budemo prvi. I drugo, da se ne smijemo pomiriti s tim da penzije budu statične nego da se borimo da se one neprestano usaglašavaju redovno godišnje i kada se stvore uvjeti da se vanredno povećavaju jer smo ušli sa niskom osnovicom – rekao nam je Mehić i dodao:

– Sada su dobili zadatak Ministarstvo finansija FBiH, kao nosilac sredstava, i Federalni zavod PIO, kao realizator, da izvrše sve tehničke i materijalne pripreme kako bi na vrijeme otpočela isplata penzija putem trezora – rekao je za Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima!

Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79

Komentari
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79