Da li će SDA-ov Senaid Memić nakon hapšenja ostati ambasador BiH u Maleziji?

 

Ambasador BiH u Maleziji Senaid Memić (SDA) uhapšen je danas u Sarajevu zbog sumnje u zloupotrebe ovlaštenja u vrijeme dok je bio načelnik Općine Ilidža.
Ukoliko Tužilaštvo KS predloži određivanje pritvora, a sud potvrdi prijedlog, to će značiti da BiH neće imati ambasadora najmanje jedan mjesec.

U tom slučaju Ministarstvo vanjskih poslova BiH bi trebalo odrediti da ambasadom upravlja otpravnik poslova. Ambasador BiH u Maleziji nerezidentno pokriva Bruneje i Tajland. Također je i pitanje da li će Predsjedništvo BiH krenuti u proces razrješenja dužnosti ambasadora i imenovati novog diplomatu u toj zemlji.

Podsjetimo, Memić je imenovan za ambasadora BiH u Maleziji u julu 2020. godine. Iako je bio u igri za diplomatsku misiju u Saudijskoj Arabiji, Predsjedništvo BiH je odlučilo da ga pošalje u Maleziju piše Klix.

Senaid Memić (SDA) pao zbog Hotela Malak i zbog Seje Brajlovića

Novi saziv Predsjedništva BiH pri raspodjeli ambasadorskih fotelja nije “dirao” Maleziju, pa je Memić ostao u Kuala Lumpuru.

Što se tiče diplomatskog imuniteta, diplomatski predstavnik uživa imunitet od kriminalističke jurisdikcije (krivičnog sudstva) države u kojoj se akreditira, kao i od građanske i upravne jurisdikcije (građanskog i upravnog sudstva) s određenim izuzecima.

Diplomatski predstavnik (ambasador) je potpuno izuzet od krivične jurisdikcije domaće države.

Iz Tužilaštva KS su saopćili da se Memić tereti da je tokom mandata od 2013. do polovine 2017. gdine nezakonito izdao više dozvola u vezi gradnje objekata investitora Panamera, Malak Group te parking Općine Ilidža koji je dat na korištenje ugostiteljskom objektu “Brajlović”.

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Crna Hronika BiH (@crnahronikabih)

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79