Da li će vakcina biti obavezna u BiH?

Brojevi oboljelih na respiratorima i, pogotovo, umrlih alarmantan su znak, kaže dr. Drljević
Broj zaraženih koronavirusom u cijeloj Evropi već sedmicama je u porastu. Usto, bilježi se i porast broja umrlih i brojne zemlje donose radikalne korake.

Tako je Austrija, u strahu od petog vala, od jućer u potpunom „lockdownu“, a na snazi je i mjera obavezne vakcinacije i do 1. februara. U Njemačkoj je situacija, također, vrlo ozbiljna i ne isključuje se mogućnost potpunog zatvaranja.

Smrtni ishodi

Situacija nije dobra ni u regionu, dok u BiH brojevi zaraženih koronavirusom upozoravaju, a zabrinjavajuća je situacija u vezi s porastom broja hospitaliziranih i, pogotovo, smrtnih ishoda.

– Najveći problem je broj teško oboljelih na respiratorima, a pogotovo broj umrlih koji je u pojedinim trenucima, kao u Hrvatskoj, ili često i veći, što je alarmantan znak. Vidimo da brojne evropske zemlje uvode određene restriktivne mjere. Nama, definitivno, trebaju mjere koje će povećati broj vakcinisanih. Jer sve mjere koje podrazumijevaju vakcinaciju jedino imaju smisla. Ne mogu se uvoditi mjere kojih se neće niko pridržavati – kaže dr. Ednan Drljević, ugledni infektolog.

Naglašava da je procent vakcinisanih u BiH sraman, pogotovo, kako navodi, u pojedinim dijelovima Federacije BiH, poput Unsko-sanskog kantona, sa svega 17 posto.

– Moramo povećati vakcinaciju maksimalno na 80 posto ili početi razmišljati o vakcinaciji djece i omladine do 18 godina ili, pak, uvesti obaveznu vakcinaciju. Nešto od toga moramo, jer u protivnom ćemo imati otprilike ovakve brojeve – ističe.

Zakašnjele mjere

Zbog nedovoljne pokrivenosti vakcinacijom, ali i zakašnjelih mjera, pred građanima BiH je teška zima.

– I pored svih promocija, barem u našem kantonu, i uvjeravanja, nemamo dobar odaziv građana. Ali mi ćemo se nastaviti truditi, dogovaramo s Crvenim križem FBiH da nam daju vozilo kako bismo mogli obavljati terensku vakcinaciju. Građani moraju znati da vakcinacija daje efekte. Sve vakcine su na raspolaganju – govori dr. Andrea Jurić, direktorica Zavoda za javno zdravstvo ZHK.

Pravila i mjere

Brojne evropske zemlje uvele su ili ograničavaju pristup nevakcinisanima. Kada je riječ o pravilu VTP (vakcinisan-testiran-prebolio), koje se kod nas namjerava uvesti, dr. Drljević kaže kako se nada da je pravno osnovano i da neće biti tužbi.

Dr. Jurić iznosi da u ZHK imaju pozitivna iskustva s uvođenjem tzv. policijskog sata i da je to jedina mjera koja je polučila rezultate.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79