Da li cjelogodišnje gume postaju prihvatljiv kompromis?

U bliskoj prošlosti tek tri do četiri proizvođača guma u ponudi su imali cjelogodišnje gume. Danas, kad je njihova popularnost jako porasla, skoro da nema proizvođača koji ih nema u svom asortimanu. Sve toplije i blaže zime nesumnjivo utiču na to da se pitamo trebaju li nam klasične M+S zimske gume i da li su onda cjelogodišnje gume prihvatljiv kompromis?

U ponudi i podjeli guma razlikuju se ljetne i zimske, ali u zadnjih nekoliko godina sve više se spominje jedan miks kao treća vrsta, a riječ je o cjelogodišnjim ili all-season pneumaticima, koje objedinjuju zimske i ljetne pod jedan ”krov”. Pošto ulazimo u zimski period, a na snazi je i zakon o korištenju zimske opreme, trebamo znati da su zimske gume s većim dijelom prirodne gume u svom sastavu s razlogom idealnije za ovaj period. Zbog njihove fleksibilnosti, zimske gume imaju bolje prijanjanje na nižim temperaturama ispod 7 stepeni celzijusa.

Ali šta kad temperature u zimskom periodu, a uglavnom je to preko dana, čak i ne padaju ispod ovih famoznih 7 stepeni? Da li je bolje voziti na ljetnim i držati spremne lance u gepeku kako bi se ispoštovao zakonski pravilnik ili ipak namontirati zimske gume i izbjeći potencijalne rizike?

Koje su prednosti cjelogodišnjih guma?

U svakom slučaju može proći oboje, ali moramo se voditi činjenicom da su temperature u jutarnjim i večernjim satima ipak niske i da vožnja na ljetnim gumama može biti jako opasna.

Zato na scenu stupaju cjelogodišnje gume, koje imaju fini kompromis karakteristika i ljetnih i zimskih guma, jer obuhvataju veći raspon između niskih i visokih temperatura.

U čemu je trik sa cjelogodišnjim gumama? One su ustvari napravljene od smjese koja adekvatnije ”trpi” visoke ljetne i niske zimske temperature. Njihov gazni sloj, koji uglavnom više podsjeća na zimsku ”šaru” je prilagođen snijegu, bljuzgavici i blatu jednako kao i vožnji po asfaltu.

Možda će ove gume konačno razbiti mit da su M+S gume za veliki broj vozača ljeto+zima, jer svojim izgledom podsjećaju upravo na taj miks koji ovdašnji vozači uglavnom u svojim glavama i preferiraju. Ono po čemu se još vizuelno mogu prepoznati ove gume je ”all season” natpis ili simbol za promjenjive vremenske uslove koji kroz tri simbola/polja: pahuljica, kišobran/oblak i sunce simbolizuje miks gume za cjelogodišnju upotrebu.

Po pitanju cijene, cjelogodišnje gume obično su skuplje od ljetnih i zimskih, zbog većih troškova razvoja smjese čija uloga je pokazati najbolje karakteristike u različitim vremenskim uslovima. Međutim, ta razlika zadnjih godina je skoro zanemariva. Ova guma je tipični kompromis prijanjanja, kočenja i upravljvosti, ali jednako ovim bitnim karakteristikama proizvođači vode računa o stopi potrošenosti profila, odvodnji vode i nivou buke.

U nekim računicama, bolje je imati jedan set kvalitetnih cjelogodišnjih guma nego dva seta jeftinih setova ljetnih i zimskih guma. Ovo je pogotovo izraženo kada na duži period saberete dodatne troškove poput usluge montaže, usluge čuvanja ili eventualno kupovine dodatnog seta felgi za zimske gume piše Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79