Da li dolaskom Schmidta slijedi jača podrška Njemačke Bosni i Hercegovini?

O porukama s prijema koji je organizirao novi visoki predstavnik Christian Schmidt, sastancima, hoće li pokrenuti stvari s mrtve tačke, hoće li probuditi domaće političare da rade na reformama da bismo postali dio EU U Dnevniku 3 govorio je Haris Plakalo, generalni sekretar Evropskog pokreta u BiH.

U Zemaljskom muzeju u Sarajevu, na svečanom prijemu, predstavnici domaće i međunarodne političke scene u BiH poželjeli su dobrodošlicu novom visokom predstavniku Christianu Schmidtu. Ovo je bila i prilika za rezimiranje rada Valentina Inzka, koji je na ovoj dužnosti bio više od decenij…

Plakalo kaže da je ohrabrujuće ono što je večeras čuo u izlaganjima Christiana Schmidta, ali i državnog sekretara Ministarstva vanjskih poslova Njemačke Miguela Bergera, a to je da ćemo imati mnogo više podrške u narednom periodu od najveće i najjače zemlje Evropske unije i jedne od važnih zemalja u svijetu.

– To je gospodin Schmidt i ponovio naglasivši da on nije došao ovdje samo da govori već i da radi i da će imati konkretne poteze, što nismo mogli kazati za ovih 12 godina vođenja Ureda visokog predstavnika od strane Valentina Inzka. Razumljivo, zbog svih opstrukcija; postoji Vijeće za implementaciju mira i sve te odluke koje se donose na PIC-u. Ali, evo na kraju je gospodin Inzko konkretno povukao potez koji je, ipak, kazao da on još uvijek može i da je i prije mogao koristiti bonske ovlasti. Zašto je to uradio tek sada, vrijeme će pokazati – istakao je Plakalo.

I posjetom Miguela Bergera istaknuta je puna opredijeljenost Njemačke i EU Bosni i Hercegovini i njenom evropskom putu, navodi Plakalo. Ponovio je to u svom govoru i novi visoki predstavnik istakavši da nema sigurne Evropske unije bez sigurnog prostora Zapadnog Balkana.

– To je nešto što je vrlo važno i što je također apostrofirano i na nedavnom zasjedanju Evropskog parlamenta, kada je kazano da je geostrateški važna integracija Zapadnog Balkana u prostoru Evropske unije. Schmidt je najavio da će itekako raditi u Bosni i Hercegovini, ali da neće samo biti u Sarajevu, već će putovati u Washington, Brisel, Rim, Berlin i na sva važna mjesta gdje se donose ključne odluke kako bi pomogao Bosni i Hercegovini u njenom putu ka članstvu u Evropskoj uniji i drugim asocijacijama – naglasio je Plakalo za Federalnu.

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79