Da li Domovi zdravlja u Sarajevu ‘love u mutnom’: Naplaćuju li se potvrde o prebolovanoj koroni?

Da prikupljanje dokumentacije za prelazak granice može biti pravi izazov saznali smo od građana koji su ovih dana pokušali doći do potvrde o prebolovanom covid-19 sa kojom mogu ući u Hrvatsku

Piše: Dina GANIBEGOVIĆ

 

Kako nam stižu topliji dani, mnogi počinju razmišljati o godišnjim odmorima, iako putovanje van granica BiH u vrijeme pandemije zahtijeva i ozbiljne administrativne pripreme. Da prikupljanje dokumentacije za prelazak granice može biti pravi izazov saznali smo od građana koji su ovih dana pokušali doći do potvrde o prebolovanom covid-19 sa kojom mogu ući u Hrvatsku.

Redakciji DEPO Portala javili su se čitaoci sa različitim iskustvima u domovima zdravlja u Sarajevu, gdje se na pojedinim mjestima izdavanje ove potvrde nalplaćuje, a na drugim ne.

– Kada sam otišla u Dom zdravlja Novi Grad i tražila potvrdu, osoblje mi je dalo da popunim zahtjev, te su mi rekli da po potvrdu dođem za 3-4 dana i da košta 10 KM – kaže naša čitateljka i dodaje da ni nakon što je došla po potvrdu po isteku četiri dana, ista nije bila gotova i njen zahtjev nije ni proslijeđen dalje sa šaltera na koji ga je predala.

Sasvim drugačije iskustvo ima Sarajka koja je istu potvrdu tražila u Domu zdravlja Vrazova.

– Došla sam bez termina kod svoje porodične doktorice i zatražila sam potvrdu o prebolovanom covid-19. Ona mi je na licu mjesta napisala potvrdu, isprintala, stavila pečat i rekla da sa potvrdom odem još do medicinske sestre na šalter da i ona stavi pečat zdravstvene ustanove. I to je to. Bez ikakvih formulara, za dvije minute je sve bilo gotovo i niko mi nije tražio da platim – navodi ona.

Tragom ovih različitih iskustava pogledali smo zvanični cjenovnik usluga JU Dom zdravlja Kantona Sarajevo te se uvjerili da zaista ne postoji potvrda koja košta 10 KM, a koja bi mogla odgovarati potvrdi o prebolovanom covid-19.

Također smo kontaktirali i portparola JU Dom zdravlja KS, te zatražili pojašnjenje oko potvrda i upitali ih ko je nadležan za njihovo izdavanje, te da li se naplaćuju.

– Potvrde o prebolovanom covid-19 izdaje porodični ljekar kod kojeg se pacijent vodi i ne naplaćuju se – kazao je za DEPO Portal Arman Šarkić, portparol JU Dom zdravlja KS.

Dakle, dragi sugrađani, potvrde o prebolovanom covid-19 su besplatne, izdaje ih vaš porodični ljekar, i ukoliko neko želi da ih naplati, znajte da postupa – protuzakonito!

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79