Da li Dragan Čović Zagrebu nameće svoju igru?

U Hrvatskoj se već dugo vremena vode političke borbe uz teške uvrede i antagonizam na relaciji predsjednik Zoran Milanović – premijer Andrej Plenković. Sve se dodatno “zakuhalo” zbog povezivanja nepovezivog odnosno potencijalnog uslovaljavanja ulaska Finske i Švedske u NATO sa reformom Izbornog zakona u BiH.

Portal Bild.ba, blizak bosanskohercegovačkom HDZ-u, piše kako će Dragan Čović biti prevaga u Zagrebu kada se bude odlučivalo o stavu za ulazak Finske i Švedske u NATO, pod uslovom da međunarodna zajednica “pogura” izmjene Izbornog zakona BiH po Čovićevoj želji.

“Prevagu ovdje, vjerovali ili ne, ima Dragan Čović, odnosno dva od tri zastupnika 11. Izborne jedinice (u hrvatskom Saboru op.a.) koji su izravno njegovi ljudi. Zdravka Bušić to nije i ona će, sve da joj i Čović kaže da uradi nešto kontra Plenkovića, odbiti poslušnost, ali Nevenko Barbarić i Radoje Vidović bi mogli ozbiljno zatresti tanku Plenkovićevu većinu u Saboru”, navodi se.

Drugim riječima, Čović bi trebao preuzeti rizik, podržati Milanovićev prijedlog i dati uputstvo zastupnicima u Saboru – Radoji Vidoviću i Nevenku Barbariću.

“I uraditi povijesnu stvar za svoj narod u BiH. Ovakva prigoda je kao pucanje penala u finalu lige prvaka. Opasno je opaliti jer postoji šansa da lopta ode golmanu u ruke ili na tribine, ali što ako postignete pobjednički gol?”, navodi se.

Zoran Milanović i Dragan Čović (Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic)
Zoran Milanović i Dragan Čović (Foto: Pixsell/Denis Kapetanovic)
Ovakva informacija dolazi nakon što je CIK u srijedu raspisao izbore za 2. oktobar ove godine. Čović je odmah otrčao u Zagrebu razgovarati sa Milanovićem i Plenkovićem te ih pozvao da u sklopu međunarodnih asocijacija kojima pripadaju, EU i NATO savezu, ali i svih drugih, dodatno otvore pitanja i upozore na, kako se naglašava grubo i organizirano preglasavanje hrvatskog naroda u BiH dok za to još ima vremena.

Jučer se iz Pule oglasio hrvatski predsjednik kazavši da je plan A ono što on predlaže (blokada pristupanja ulaska Finske i Švedske u NATO kako bi se stranci natjerali da riješe pitanje izbornog zakona u BiH), ali da se sada prelazi na plan B – stvaranje posebnog entiteta u BiH.

“Hrvati idu putem stvaranja posebnog entiteta”, rekao je Milanović. On kaže da ne bi volio da Hrvati u BiH krenu putem trećeg entiteta, ali da će ih podržati ukoliko se to desi.

Na Čovićevo pismo koje, između ostalog, najavljuje realizaciju zaključaka HNS-a od 19. februara što znači i reorganizaciju BiH, reagovale su Evropska unija, OHR, Američka i Britanska ambasada u BiH te u startu oštro osudile i razmatranje takvog poteza.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79