Da li je direktor ZZO ZDK iznad sistema i kantonalnih institucija?

Ljekarska komora Zeničko-dobojskog kantona prije nekoliko dana uputila je saopćenje u kojem su istakli svoje nezadovoljstvo odlukama direktora Zavoda zdravstvenog osiguranja Zeničko-dobojskog kantona. Naime, kako kažu sa ucjenama i prijetnjama se ne mogu i neće složiti. Posljednja reakcija Ljekarske komore je samo jedna u nizu na odluke koje donosi direktor Zavoda Omer Škaljo. U svojoj reakciji Ljekarska komora ZDK ističe da imaju pritužbe od svojih članova o insepkcijama koje se provode od strane Zavoda zdravstvenog osiguranja, a između ostalog i zbog prekoračenja potrošnje planiranih sredstava za lijekove.

„Uzimajući u obzir Vaše posljednje upozorenje i prijetnju za suspenziju i oduzimanje šifri ljekarima koji “propisuju previše lijekova“ razmatramo mogućnost da predložimo ljekarima sa područja Zeničko-dobojskog kantona da svojim ustanovama odnosno Zavodu vrate svoje šifre za propisivanje lijekova sa esencijalne liste, da propisuju isključivo komercijalne recepte, te da se pacijenti upute na adresu Zavoda za refundaciju po istom, pa u tom slučaju poštovani direktore Vi na sebe preuzmite ulogu onoga ko će odlučivati koji lijek treba omogućiti pacijentu sa esencijalne liste, a koji ne“, stoji u saopćenju Ljekarske komore ZDK.

„Nezadovoljni smo sa nesluhom ili nemogućnošću izravne komunikacije sa direktorom i ako hoćete nerazumijevanje naših problema za koje smo se njemu obraćali više puta. Jednostrani pogled na problem jednostavno nije dopustiv. Mi smo najobrazovaniji kadar koji ova zemlja ima i jednostavno ne možemo dozvoliti da se ovako ignorantski ponaša prema nama“, kaže Larisa Gavran specijalista porodične/obiteljske medicine.

Potpuno je nedopustivo prijetiti ljekarima koji se bore sa korona infekcijom i koji se susreću sa povećanim brojem pacijenata, smatra naša sagovornica.

„Prijetiti da će se nekome šifre oduzimati je sa naše strane potpuno nedopustivo zašto je reagirala i Ljekarska komora i stala u zaštitu ljekara primarne zdravstvene zaštite“, ističe Gavran.

Sa ovakvom ljekarskom komorom mi se ne bojimo i imamo vjetar u leđa, poručuje doktorica Gavran.
„Mi se zapravo ne bojimo, sa ovakvom Ljekatrskom komorom mi se zaista ne bojimo tih nekih pravnih kosekvenci“.

Nakon saopćenja ljekarske komore pismenim putem smo zatražili očitovanje gospodina Omera Šakalje, direktora Zavoda. Do nazančenog roka, nismo dobili bilo kakvu povratnu informaciju.

Reakcija ljekarske komore nije jedina u dosadašnjem mandatu direktora Omera Škalje.

Podsjetimo prije otprilike godinu dana reagovalo je Udruženje poslodavca Zenica, a nakon, po njihovom mišljenju spornog pravilnika o refundaciji naknada plata za vrijeme privremene spriječenosti za rad.

„Ovim pravilnikom Upravni odbor na čelu sa direktorom Zavoda je došao u situaciju da je napravio radnje koje su suprotne Zakonu o zdravstvenom osiguranju Federacije, i posebno Zakonu o porezu na dohodak koji podrazumijeva samo bruto platu“, kazala je prije otprilike godinu dana u izjavi za naš program Senaida Turkić, predsjednica Upravnog odbora Udruženja poslodavaca Zenica.

Radom gospodina Omera Škalje na čelu Zavoda bavile su se i kolege sa portala žurnal.info. Po saznanjima do kojih su oni došli: „Radni odnos sa Zavodom zasnovao je 25. 7. 2019. godine primljen je kao savjetnik za odbranu!? Nekoliko dana potom, prvog avgusta, biva imenovan direktorom, no pored direktorskih primanja od 6.500 maraka, Škaljo nastavlja primati i penziju, iako za to nije imao zakonskih uslova! To su nam potvrdila i tri izvora koja su imala uvid u poreznim i evidencijama Zavoda PIO/MIO“, kaže se u tekstu portala žurnal.info.

U istom tekstu se navodi i da je Škaljo mislio i na trenutak kada će ponovo u penziju, pa je prema njihovim izvorima iz Zavoda inicirao izmjenu internih akata kojim se otpremnina povećava sa četiri na šest plata zaposlenika koji odlazi u penziju.

Prije imenovanja na funkciju direktora Zavoda, Skupština je usvojila izmjene Statuta ZZO jer po ovom dokumentu, a prije izmjena gospodin Omer Škaljo nije ispunjavao uslove za imenovanje na ovu funkciju. Naime, Statutom je predviđeno da direktor može biti ekonomista ili pravnik (dok Škaljo nije ni jedno od toga, op.a.) pa je izmjenama statuta ovaj kriterij jednostavno obrisan.

Uz sve do sada rečeno treba naglasiti da je ZZO ZDK u prvih devet mjeseci prošle godine poslovao sa gubitkom od 580.000 maraka, ali i pored te činjenice Vlada je usvojila izvještaj o izvršenju finansijskog plana Zavoda zdravstvenog osiguranja ZDK za period januar – septembar 2020. godine.

Zar jedna ruka u Skupštini ZDK zaista toliko vrijedi prenosi Zenicainfo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79