Da li je Dodik ostao dužan Tegeltiji ili Tegeltija Dodiku?

Bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH Milan Tegeltija od naredne sedmice i zvanično postaje savjetnik lider SNSD-a i predsjedavajućeg Predsjedništva BiH Milorada Dodika.

Tegeltija ovaj potez smatra profesionalnom i patriotskom obavezom, te ističe da se priča o njegovom pravosudnom i sada političkom angažmanu se treba razdvojiti. Uslijedilo je mnoštvo rakcija, većina njih poteže pitanje, da li je Dodik ostao dužan Milanu Tegeltiji ili Tegeltija Dodiku?

“Biće mi čast, zadovoljstvo kao i profesionalna i patriotska obaveza, da od ponedeljka, sve svoje znanje i iskustvo, u svojstvu savjetnika, stavim na rapolaganje srpskom članu i predsjedavajućem Predsjedništva BiH Miloradu Dodiku a time i Republici Srpskoj” napisao je na svom Twitter nalogu bivši predsjednik Visokog sudskog i tužilačkog vijeća BiH. Uslijedile su mnogobrojne reakcije, a Tegeltija navodi da je svoj posao u pravosuđu radio etički i po zakonu, te da ga Dodik nije ničim zadužio.

“Pa dobro, ja se ne bavim tim špekulacijama i reakcijama. Neka svako misli šta god hoće, nemam ja problem s tim. Činjenica je da sam od ponedjeljka savjetnik srpskog člana Predsjedništva i predsjedavajućeg, gospodina Milorada Dodika. Samim tim ja sam član njegovog tima i tu nema ništa sporno”, rekao je Tegeltija.

Milorad Dodik, predsjednik SNSD i predsjedavajući Predsjedništva BiH je potvrdio da je napisano rješenje za Tegeltijin angažman i da će se on u njegovom kabinetu baviti pitanjam pravosuđa na nivou Bosne i Hercegovine. Dodik naglašava da bivši predsjednik VSTV-a ima spoznaje i znanja, te da je špekulativno izbačen iz ove institucije.

“I ovako sada kao savjetnik člana Predsjedništva iz Republike Srpske imaće mogućnost da se na neki način, barem informativno uključi i mene obavještava o stanju u tim oblastima”, naveo je Dodik.

Za potpredsjednika SDA Adila Osmanovića ovaj potez Milana Tegeltije nije iznenađenje. Osmanović smatra da je oduvijek bio više u službi politike SNSD-a i Milorada Dodika nego u pravosuđu, te da pozicija i nezavisnost u VSTV-u bila samo paravan.

“Samo želim podsjetiti da je upravo Milorad Dodik, prilikom donošenja i predlaganja Zakona o uspostavljanju specijalnog Tužilaštva sa sjedištem u Banja Luci, na tu poziciju doveo svog prijatelja Milana Tegeltiju. Koji je u tom periodu i “počistio” sve ono što je bilo određenih krivičnih prijava ili pokrenutih istraga protiv Milorada Dodika. Nakon toga je to Specijalno Tužilaštvo i ukinuto. Nagradu za to je Milan Tegeltija dobio da dođe na čelo VSTV-a”, rekao je Osmanović.

Lider PDP-a Branislav Borenović podsjeća da je opozicija objavilo 150 afera, podnijela nekolicinu krivičnih prijava, pronevjerene su milijarde maraka u Republici Srpskoj, za koje nikada niko nije odgovarao. A za koje Borenović izražava sumnju da su odgovorne vladajuće strukture u RS-a. Borenović naglašava da novi posao Milana Tegeltije samo potvrđuje ono na što su upozoravali – da je Tegeltija bio “politički igrač” SNSD-a u pravosuđu.

“On uopšte nije bio niti će ikad biti na raspolaganju srpskom članu Predsjedništva niti Republici Srpskoj. On je isključivo na raspolaganju lideru SNSD-a Miloradu Dodiku, bio i ostao. I očgledno i biće”, kazao je Borenović.

Primjer Milana Tegeltije dokazuje dugogodišnju spregu korumpiranih političara i nositelja najviših funkcija u pravosuđu, poručuju iz Nezavisnog Bloka.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79