Da li je Dodikovo nazivanje Bošnjaka muslimanima govor mržnje? U CIK-u ne znaju

 

Centralna izborna komisija BiH nije mogla juče odlučiti da li je govor mržnje to što je lider SNSD Milorad Dodik, gostujući na Happy TV, Bošnjake u BiH nazvao muslimanima.

CIK-u je prigovor stigao iz SDA, a Sektor za pravne poslove u upravna rješenja CIK smatra da govora mržnje nije bilo, te je predloženo da prigovor protiv Dodika i SNSD bude odbijen.

Ipak, nije bilo dovoljno glasova u korist (tri za, četiri protiv), pa je ova tema ponovno razmatrana na sljedećoj sjednici CIK-a koji je održana neposredno nakon prve piše Klix.

Međutim, zbog nedoslijednog tumačenja i konfuzije oko pitanja odbacivanja prigovora ili uvođenja sankcija, predsjednik CIK-a Suad Arnautović je odlučio ukloniti ovu temu s dnevnog reda. To znači da će se pokušati donijeti odluka o njoj na nekom od budućih sjednica.

SDA se žalila na nekoliko segmenata Dodikove izjave u emisiji “Ćirilica” na Happy TV: da on nije bosanski Srbin, nego Srbin; o izjavi koja se odnosi na Srebrenicu i broj bošnjačkih žrtava u ratu u BiH, te o dijelu govora u kome Bošnjake naziva muslimanima.

Jedina članica CIK-a, Vanja Bjelica Prutina, koja je izrazila želju za raspravom, istakla je da se ove stvrani moraju razdvojiti. Ona je predložila da se aspekt koji se odnosi na eventualno kršenje Krivičnog zakona BiH proslijedi nadležnom tužilaštvu radi daljnje analize, dok je istovremeno podržala Dodika u tvrdnji da Srbi u BiH nisu samo “bosanski Srbi”.

“U dijelu govora u kome se govori o protivljenju da se neko kvalifikuje kao bosanski Srbin, mislim da nije u pitanju govor mržnje. Lično sam Srpkinja, nisam nikakva bosanska Srpkinja. Ta nacionalnost ne postoji. Moj djed i pradjed su bili Srbi. Ne smatram da to kod bilo koga treba izazvati mržnju”, rekla je Bjelica Prutina.

Uz to, istaknula je da je neprihvatljivo poticati neprijateljstvo prema cijelom jednom narodu, Bošnjacima, koji su nazvani muslimanima u toj izjavi.

“Ova vrsta diskusije nije način za komunikaciju ni u jednom uređenom civilizovanom društvu. Živimo u društvu zasnovanom na mržnji. Pitanje je u kakvom društvu ćemo odgajati našu djecu. Ovo mislim za sve slučajeve. Smatram da je u pitanju govor mržnje, predlažem izricanje novčane sankcije 7.000 KM za stranku, a za kandidata 10.000 KM. A za onaj dio koji se odnosi na kršenje odredbi Krivičnog zakona BiH predlažem da se predmet uputi nadležnom tužilaštvu”, rekla je Vanja Bjelica Prutina.

U međuvremenu, CIK je većinskim glasovima odbacio prigovor SNSD-a protiv kandidata PDP-a u Bijeljini, Miloša Stanišića. Stanišić je na Facebooku objavio fotografiju u kojoj je uporedio stranke vladajuće koalicije u entitetu RS sa državama NATO-a koje su izvršile bombardiranje Srbije 1999.

“Služba smatra da se navedena objava ne može smatrati govorom mržnje; može eventualno kao vređanje”, prijedlog je koji je prihvaćen.

Protiv odluke bila samo Vanja Bjelica Prutina, koja smatra da Stanišić jeste autor govora mržnje.

“Bez obzira na opšte tumačenje NATO akcije, srpski narod NATO bombardovanje doživljava kao agresiju. Smatram da se ovom vrstom poređenja izaziva ili podstiče neprijateljstvo prema strankama koje su izjednačene sa zemljama koje su vršile bombardovanje. Predlažem sankciju za PDP od 3.000 KM, a za kandidata 5.000 KM”, kazala je Bjelica Prutina.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79