Da li je Edin Ramić najavio odlazak Novalića iz SDA i sa premijerske pozicije?

Nakon što je danas podignuta optužnica protiv četiri osumnjičene osobe u aferi “Respiratori” od kojih je jedan i premijer Federacije BiH Fadil Novalić postavlja se pitanje njegovog daljnjeg djelovanja u stranci i na poziciji predsjednika Vlade.

Potpredsjednik SDA Edin Ramić je za Klix.ba kazao da će se o novonastaloj situaciji definitivno raspravljati na organima stranke i da podizanje optužnice ne smije proći nezapaženo unutar SDA.

“SDA se ne može oglušiti na ovo, morat će zauzeti stav u odnosu na to da je protiv premijera kojeg je ona delegirala podignuta optužnica”, rekao je on.

Na pitanje da li će zatražiti ostavku Fadila Novalića ili možda izbacivanje iz stranke, Ramić kaže da će i o tome razgovarati na Kongresu SDA, ali da bi u ovom trenutku takav potez bio nezahvalan.

“To treba da riješe stranački organi, ali ako premijer podnese ostavku, dopremijerka podnese ostavku onda nema Vlade. Njihovo povlačenje bi značilo promjene”, rekao je on.

Navodi Ramić da je i ranije bilo sličnih primjera i afera pa niko nije dao ostavku.

Na primjeru SDP-a koji je izbacio iz partije Begu Bektića nakon što je uhapšen i osumnjičen za krivično djelo, Ramić kaže da to nije isto što i Novalićev slučaj jer je “SDP znao šta Bego Bektić radi”.

Interesantno je da je Denis Zvizdić prije nekoliko dana na svom poručio da je Fadilu Novaliću ženska NN osoba “telefonski naredila kupovinu respiratora” što implicira na to da možda i SDA zna šta radi Fadil Novalić.

Ramić je saglasan sa činjenicom da rukovodstvo SDA ima razloga da razmišlja o ostavci na funkcije nakon ove afere.

“Slažem se kada nešto morališete da se onda postavi pitanje i vašeg morala”, rekao je Ramić prisjetivši se da je prije samo nekoliko dana SDA tražila od SDP-ovog rukovodstva da prihvate odgovornost iz moralnih razloga.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79