Da li je Hitna pomoć u Sarajevu pod pritiskom? U 2021. imali 21 inspekcijski nadzor!

Direktor Javne ustanove Hitna pomoć Sarajevo Adem Zalihić obratio se javnosti povodom žalbe na konstantne inspekcijske pritiske i posjete.

Ističe da se osjećaju kao da je inspekcija u Hitnoj pomoći otvorila svoju kancelariju, s obzirom da su od početka 2021. godine imali čak 21 inspekcijski nadzor.

“Naime, sa dolaskom trećeg vala pandemije Covid 19, pocetkom godine našu ustanovu je zapljusnuo i val inspekcijskih nadzora. U vremenu kada je veliki broj naših sugradjana obolio od Covida, kada smo imali veliki broj uposlenika na bolovanju i izolaciji, što zbog covida i drugih bolesti, što zbog kontakta sa oboljelih od Covida mi smo bili prakticno pod opsadom od strane inspekcijskih nadzora”, navodi Zalihić.

Poručuje da je sve to zahtijevalo stotine sati angažmana pravne i ekonomsko-finansijske sluzbe kako bi se inspektorima predočila potrebna dokumentacija.

“Sve ove administrativne službe su pravni suport našim medicinskim ekipama kako bi radile svoj posao. Drugim riječima indirektno je bio ugrožen naš osnovni zadatak- pružanje hitne medicinske pomoći gradjanima KS. Mislim da je ovo nezapamćen atak na ustanovu od vitalnog značaja za gradjane KS. Umjesto da nam se olakša da pružamo hitnu medicinsku pomoć gradjanima KS mi smo bili praktično blokirani dolaskom inspektora. Vjerovali ili ne, u 2021. godini ima li smo 21 inspekcijski nadzor u našoj ustanovi”, naglašava on.

Samo jedan je rezultirao naknadnom odlukom za prijavu, a što je proslijedjeno na sudsko odlučivanje.

“I ta prijava je potpuno neutemeljena jer smo postupili prema rješenju Ministarstva zdravstva KS, a inspektor je naknadno dostavio mišljenje da smo po njemu napravili prekršaj. Smatramo da je ovo nedopustivo, pogubno i nehumano ponašanje, “anonimnih” pojedinaca kojem bi se moralo stati u kraj. Molimo sve nadležne institucije ( policija, tužilaštvo, Ured za borbu protiv korupcije) da nam pomognu da se oslobodimo ovih opstrukcija, kako bi gradjani KS dobili pravovremenu i adekvatnu hitnu medicinsku pomoć”, istakao je Zalihić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79