Da li je Milomir Savčić pobjegao preko granice i zašto ga Sud BiH nije zadržao nakon ročišta?

Ni danas nije poznato gdje se nalazi predsjednik Boračke organizacije RS-a Milomir Savčić, kojem je jučer Sud BiH odredio pritvor zbog kršenja mjera zabrane. Tim povodom danas se oglasilo Tužilaštvo BiH.

“Povodom više upita vezano za predmet protiv optuženog Milomira Savčića, zbog krivičnog djela genocida, prilikom izjašnjenja opravdanosti mjera zabrane Tužilaštvo BiH je 2. augusta 2021. godine podnijelo prijedlog Sudu BiH za određivanje pritvora prema optuženom, a zbog kršenja mjera zabrane komuniciranja s printanim i elektronskim medijima, koja mu je bila određena rješenjem suda”, naveli su.

Sudska policija nije pronašla Milomira Savčića na kućnoj adresi, advokat ne zna gdje je

Iz državnog tužilaštva podsjećaju da je postupajući tužilac, kako u prijedlogu tako i na ročištu koje je Sud održao 9. augusta u prisutnosti optuženog Milomira Savčića i njegovog branioca detaljno obrazložio razloge za određivanje pritvora.

Nakon završenog ročišta Sud je upoznao prisutne stranke da će o odluci po prijedlogu biti naknadno obaviještene.

“Tužilaštvo Bosne i Hercegovine, kao stranka u postupku, se ne može smatrati odgovornim za to što Sud BiH nakon održanog ročišta nije izdao naredbu Sudskoj policiji za zadržavanje optuženog do donošenja odluke po prijedlogu te na takav način osigurao izvršenje rješenja o određivanju pritvora, koje je Tužilaštvo BiH zaprimilo istog dana u 15:30 sati. S tim u vezi, a za sve daljnje informacije, možete se obratiti Sudu BiH”, zaključeno je.

Granična policija podijelila važnu informaciju: Da li je Savčić napustio BiH ili ipak nije?

Savčićev advokat Miodrag Stojanović tvrdi da ne zna gdje se nalazi njegov klijent, a da ga je Sudska policija zvala sinoć oko 22:30 sati i pitala da li zna gdje se nalazi Savčić s obzirom na to da nije pronađen na adresi stanovanja.

Zbog toga se sada sumnja da je Savčić mogao pobjeći preko granice prije nego je za njim raspisana potjernica.

Lider SNSD-a Milorad Dodik danas je u Beogradu prokomentarisao Savčićev “nestanak”.

Dodik opravdava bijeg Savčića, obrušio se na Dudakovića i Orića!

“Imate dokaze da je Naser Orić lično ubijao i nije proveo ni dana u pritvoru, a sada se Milomiru Savčiću, predsjedniku BORS-a, samo zato što je rekao da ne prihvata nametnute istine, određuje pritvor. A generali poput Dudakovića hodaju slobodno, dolaze na sud, a ovaj treba da leži u pritvoru. Naravno da neće ležati u pritvoru”, rekao je Dodik.

Podsjetimo, u državnom sudu se vodi postupak protiv bivšeg komandanta 65. zaštitnog motorizovanog puka pri Glavnom štabu tadašnje Vojske RS-a Milomira Savčića zbog genocida u Srebrenici.

Sud BiH donio naredbu za raspisivanje međunarodne potjernice za Savčićem

Optužnicom se tvrdi da je planirao, komandovao i nadzirao aktivnosti pripadnika puka, koji je bio u njegovom sastavu, prilikom zarobljavanja i ubistava više stotina muškaraca bošnjačke nacionalnosti na više lokacija na području Nove Kasabe.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79