Da li je na Zapadu već odlučeno da Dodik bude politički likvidiran!?

Stvarna i enormna uznemirenost predsjednika Republike Srpske (RS) Milorada Dodika, sveopća mobilizacija srpskih kadrova iz državnih institucija i entiteta, koji bi ga trebali braniti, i dizanje novih barikada prema OHR-u i Christianu Schmidtu indiciraju da se zakonski „obruč“ oko Dodika zaista steže. Da je procesuiranje neminovno, a epilog izvjesno nepovoljan po njega..

Piše: Edin Subašić, za portal Radiosarajevo.ba

Prešao „crvenu liniju“

Još prilikom posljednjeg konflikta Dodika i Visokog predstavnika (kada su nametnute izmjene KZ-a BiH) u diplomatskim i političkim krugovima kolala je informacija da je na “Zapadu već odlučeno da se Dodik politički eliminira“.

Informacijom su zasigurno raspolagali i u Banjoj Luci. Zatim je uslijedilo podizanje optužnice u Tužilaštvu BiH, njeno potvrđivanje u Sudu BiH te je postao jasan scenarij eliminacije najvećeg destabilizirajućeg faktora u Bosni i Hercegovini. Međutim, već prvi korak tog procesa izazvao je burne reakcije koje imaju osim pravnih i političke, i sigurnosne aspekte.
Tužilaštvo BiH traži smjene Dodika i Lukića

Sud Bosne i Hercegovine je, dakle, potvrdio optužnicu protiv Milorada Dodika i Miloša Lukića, v.d. direktora Službenog glasnika RS „…zbog krivičnog djela neprovođenje odluke visokog predstavnika iz člana 203. a stav 1 Krivičnog zakona BiH.“

Za ovo krivično djelo je predviđena kazna od pola godine do pet godina zatvora! Hoće li je Dodik dobiti?

Po slovu zakona Dodik i Lukić bi uskoro trebali najprije da se izjasne o krivici pa, ako je negiraju (što su već javno učinili), predmet se dodjeljuje postupajućem sudiji i ide se na glavni pretres.

Već u startu je bilo jasno da će optužena strana negirati legitimitet organa (OHR-a) čije su odluke prekršili pa samim tim i postojanje krivičnog djela.

„Visokog predstavnika u BiH nije potvrdilo Vijeće sigurnosti UN pa on nije legitiman“, tvrde iz Banje Luke pravni i politički autoriteti.

Ali, kako je Schmidt dobio otvorenu podršku svih relevantnih zapadnih faktora uključujući SAD, u OHR-u se nisu obazirali na ove formalne primjedbe, a u Federaciji BiH, gdje se priziva Schmidtova intervencija, pogotovo.

Na temelju toga Tužilaštvo i Sud BiH krenuli su u akciju za koju zasigurno imaju punu podršku SAD, Velike Britanije, Njemačke i još nekoliko uticajnih vlada europske unije (EU).

Otuda i uznemirenost, a sad već i panika u Dodikovim dvorima.

Jer, Tužilaštvo BiH u optužnici protiv Dodika i Lukića, osim predviđene zatvorske kazne traži i izricanje mjera zabrane i to:

„…osumnjičenima da se izrekne mjera sigurnosti zabrane obavljanja funkcija i to osumnjičenom Miloradu Dodiku prestanak obavljanja funkcije predsjednika Republike Srpske, a osumnjičenom Milošu Lukiću prestanak obavljanja funkcije direktora Javne ustanove “Službeni glasnik Republike Srpske” u trajanju od deset godina“.

Suđenja će biti, ali…

Pravni stručnjaci vrlo su oprezni kod prognoziranja toka i ishoda procesa, a tome je razlog visok nivo političke kontaminacije. Advokat Vlado Adamović upozorava na potrebu isključivanja politike i ne prejudicira ishod.

„Nije nužno da će presuda biti osuđujuća jer zakon predviđa i oslobađajuću. Apelovao bih da ovo bude jedan redovan sudski postupak, da mu se ne daje veća pažnja. U ovom slučaju, mislim da će se raspravljati o onom što se tvrdi – o nelegitimnosti visokog predstavnika sa jedne strane i neprovođenju njegovih odluka, na drugoj strani. Vrlo često se nešto u javnom narativu podrazumjeva, u sudnici to nije tako. U sudnici se stvari dokazuju“, tvrdi Adamović.
Dodik – opasnost za državu

Određenu skepsu ispoljava i advokat Ramo Atajić, profesor međunarodnog prava.

„Naravno da optužnica ima pravni osnov u odredbama Krivičnog zakona BiH kojima je zabranjeno kršenje odluka OHR-a. Postupak će se provesti, to je gotova stvar. Ali, ne može se predviđati kako će se okončati. Pretpostavljam da će odbrana nastojati razvlačiti postupak kako bi se sve vremenom razvodnilo“, kaže advokat Atajić.

On negoduje jer je i ranije pravosuđe imalo priliku i obavezu procesuirati Milorada Dodika.

„Tužilaštvo BiH je i ranije imalo mnogo bolje argumente da ga procesuira po osnovu krivičnog djela negiranja genocida, što je on više puta javno činio. Zatim za kršenje Ustava BiH i kriminal, ali pravosuđe tada nije reagiralo zbog očiglednog uticaja politike na institucije tužilaštva i suda. Ovaj proces bi trebao pravno dokazati da je Dodik opasnost po državu, jer je osnova njegove politike – podjela Bosne“, dodaje Atajić.

Međutim, u RS čini se da sada već ne žele uopće prihvatiti pravnu bitku. Iako je nakon podizanja optužnice Dodik najavljivao da će „na sudu dokazati da je postupao po zakonu i odlukama NS RS“, nakon dan-dva odustao je od toga i nakon sastanka sa predstavnicima RS u državnim i entitetskim institucijama najavio da „neće prihvatiti ni priznati odluke Suda BiH!“

Cijeli tekst pročitajte na RadioSarajevo.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79