Da li je Općina Centar potraživala dugovanja za zakupnine ljetnih bašta i avansno plaćanje

Pitali smo Općinu Centar Sarajevo da li je istinit navod da su od ugostitelja tražili da plate dugovanja za zakupnine ljetnih bašta, da avansno uplate prvu zakupninu za ovu godinu i da im nije smanjena zakupnina za ovu godinu, piše Klix.

Navodno je vlast ove lokalne zajednice poslala inspekciju u svrhu naplate nenaplaćenih zakupnina te je zbog toga dio vlasnika ugostiteljskih objekata nezadovoljan. Njihovo nezadovoljstvo je utoliko veće zbog toga što su teško pogođeni negativnim posljedicama pandemije koronavirusa.

Prema glasinama, nije im ponuđeno smanjenje zakupnina, a to su učinile općinske vlasti Novog Sarajeva, Starog Grada i Ilidže.

Pozivajući se na odluke kojima se regulira korištenje prostora za ljetne bašte, u Općini Centar su istakli da se ne može dati odobrenje za korištenje prostora za ljetnu baštu, ako nisu plaćene naknade za raniji period.

“Visina naknade svih vidova privremenog korištenja javnih površina na području općine Centar Sarajevo, način naplate i mjera za sigurnu i efikasnu naplatu i druga pitanja od značaja za utvrđivanje naknade za korištenje javnih površina regulirani su Odlukom o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar. Odredbama 48. Odluke o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar Sarajevo propisano je da se odobrenje za privremeno korištenje javne površine ne može izdati korisnicima koji nisu u potpunosti izmirili naknadu za ranije odobreni period”, obrazložili su.

Na navod o tome da nije smanjena spomenuta zakupnina odgovorili su da je donesena Odluka o privremenom smanjenju naknade za korištenje javne površine na području općine Centar i da je važila do 31. decembra prošle godine.

“Dakle, postupanje Službe za investicije, komunalni razvoj i planiranje Općine Centar je u skladu s Odlukom o privremenom korištenju javnih površina na području općine Centar i bez njene izmjene se ne može postupati drugačije”, ukazali su.

Osvrnuli su se i na djelovanje inspekcije naglasivši da općinska Komunalna inspekcija, a u skladu sa Zakonom o privremenom korištenju javnih površina na području Kantona Sarajevo i Odlukom o privremenom korištenju javnih površina na području Općine Centar, vrši redovnu kontrolu zauzimanja javnih površina na području općine.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79