Da li je pandemija utjecala na “rad” sarajevskih dilera?

Proteklih nešto više od godinu dana obilježila je pandemija koronavirusa koja je negativno utjecala na rad mnogih djelatnosti.

Pandemija je sa sobom donijela epidemiološke mjere, a jedna od njih bila je i policijski sat.

Nas je zanimalo da li su pandemija i epidemiološke mjere “poremetile” sarajevske dilere u obavljanju nelegalnih radnji.

“Pandemija virusom COVID-19, kako na globalnom nivou, tako i na području Kantona Sarajevo, uzrokovala je određene mjere ograničenog kretanja i niz drugih zabrana donesenih od strane nadležnih organa. Shodno naprijed navedenom, policija Kantona Sarajevo je poduzimala zakonom propisane mjere i radnje, te tokom 2020. godine evidentirala sljedeće podatke u oblasti borbe protiv zloupotrebe opojnih droga: Iz oblasti krivičnih djela protiv zdravlja ljudi registrovano je 437 događaja sa obilježem krivičnog djela (108 ili 19,8 posto manje), od kojih su:
– neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga – 29,
– posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga – 404, a preostala četiri krivična djela su druga djela iz ove oblasti”, navode iz Odjeljenja za odnose s javnošću MUP-a KS.

Ističu da je iz ove oblasti prijavljeno 449 lica (105 manje), od kojih je 271 povratnik (ili 60,4 posto), a 225 lica je lišeno slobode (127 manje), piše Source.

“Policijski službenici Uprave policije MUP-a Kantona Sarajevo su Kantonalnom tužilaštvu Sarajevo podnijeli službene izvještaje protiv 42 lica zbog postojanja osnova sumnje da su u 2020. godini neovlašteno proizvodili, zatim kupovali opojnu drogu (‘Marihuanu’, ‘Amfetamin’, ‘Heroin’, itd.) na raznim lokalitetima, istu prepakivali, a zatim vršili prodaju raznim konzumentima na podruĉju Kantona, čime su osumnjičeni za izvršenje krivičnih djela iz člana 238. KZ FBiH-a (Neovlašćena proizvodnja i stavljanje u promet opojnih droga), te protiv 404 lica koji su navodili druga lica na uživanje opojnih droga, stavila na raspolaganje prostorije radi uživanja opojne droge ili kod kojih je prilikom pregleda pronađena opojna droga (‘Marihuana’, ‘Amfetamin’,'Ecstasy’,'Heroin’, itd.) i protiv kojih su podnesni izvještaji nadležnom tužilaštvu zbog sumnje u činjenje krivičnih djela iz člana 239. KZ FBiH-a (Posjedovanje i omogućavanje uživanja opojnih droga)”, piše u odgovoru.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79