Da li je poskupio skok sa Starog: “Arapi i Turci su “teški na parama”, prije će jedan Sarajlija sve sam platiti”

Skokovi sa Starog mosta u Mostaru, jedinstvenog monumenta u svijetu, pod zaštitom UNESCO-a, i njegovi „ikari“ posebna su atrakcija za turiste sa svih meridijana.

Ništa bez skoka

Ovi hrabri momci, popularni „Mostari“, aktivni su tokom cijele godine, jer su razne manifestacije, obilježavanja važnih godišnjica ili posjete visokih delegacija nezamislive bez skoka u hladnu Neretvu.

Ova sezona je neuporedivo bolja od prošle

Brojnim skakačima su skokovi, nerijetko, jedini izvor zarade, a kao i svi turistički radnici u staroj gradskoj jezgri s velikim optimizmom su dočekali povratak turista u Mostar nakon skoro dvogodišnjeg zastoja usljed pandemije koronavirusa.

– Ova sezona je neuporedivo bolja od prošle. Samo, Bože zdravlja, bit će i bolje. Čak je i ranije počela, u martu smo počeli bilježiti nešto veći broj skokova. Trenutno je vikendom najveći broj turista, kada je i puno više skokova u odnosu na radne dane – priča nam Ermin Sarić Germa uz poslijepodnevnu kafu na Starom mostu.

Skok sa Starog mosta nije poskupio

Najbolje „platiše“, kaže on, su naši ljudi, kako iz BiH, tako i dijaspore.

– Tu ubrajam i sve one iz cijele bivše Jugoslavije. Posebno su Slovenci galantni, a ostali tu i tamo. Posebna priča su Arapi i Turci, oni su „teški“ na parama. Prije će jedan Sarajlija platiti cijeli iznos nego jedna njihova grupa – govori nam Sarić.

Više turista

Veći priliv turista očekuju početkom jula pa sve do sredine avgusta.

– U tom periodu znamo imati i po 15 skokova dnevno. Nadam se da će tako biti i ove sezone i da će stati ova silna poskupljenja. Već se osjete, sve je nenormalno poskupilo. Ali, svemu se cijena podiže, samo skoku ne – kaže ovaj skakač za Avaz.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79