Da li je Republika Srpska bankrotirala? Plate kasne, doprinosa nema…

Da li je Republika Srpska bankrotirala? Plate kasne, doprinosa nema…


“Vlada RS unijela je nemir i neizvjesnost među građane RS zbog sve većih i sve češćih kašnjenja u isplatama plata i raznih naknada iz budžeta, zbog čega više nema ni minimum integriteta i autoriteta”

Ove sedmice, dosta neubičajeno i prilično neočekivano, predsjednik RS-a Milorad Dodik je istakao da će penzije u tom bh. entitetu biti isplaćene redovno, iako se, kako je naveo, “nalazi u jednom teškom trenutku”.

Mnogi su ovaj istup Dodika vidjeli kao dokaz da je RS u velikom finansijskom problemu, jer do sada osim entitetske ministrice finansija Zore Vidović, niko iz vlasti nije isticao da bi mogle doći u pitanje isplate plata i penzija.

-Možda se sada nalazim u jednom teškom trenutku, ali biće isplaćene plate i penzije redovno. I prije 10. ćemo isplati i ovu penziju. Isplatit ćemo i septembarsku prije 10, poručio je Dodik.

Crnadak: Sve češća kašnjenja u isplatama

Ipak, gdje ima dima tu ima i vatre, a tome je i dokaz današnja izjava Igora Crnadka, šefa Kluba poslanika PDP-a u Narodnoj skupštini RS, koji tvrdi da plate i naknade iz entitetskog budžeta uveliko kasne.

-Vlada RS unijela je nemir i neizvjesnost među građane RS zbog sve većih i sve češćih kašnjenja u isplatama plata i raznih naknada iz budžeta, zbog čega više nema ni minimum integriteta i autoriteta.

Crnadak tvrdi da odgovornost za to snosi isključivo Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD) i njihova koalicija.

-Ova Vlada je nakon izbora 2022. godine svakako dobila ograničen mandat, na dvije godine, prema tadašnjim izjavama predsjednika SNSD-a. Krajnje je vrijeme da ili podnese ostavku ili bude smijenjena jer su im rezultati blago rečeno katastrofalni, rekao je Crnadak.

On ističe da je zbog najnovijih dešavanja velika drskost entitetske ministrice finansija Zore Vidović što još nije odgovorila na poslaničko pitanje koje joj je postavio 24. jula.

Crnadak poziva ministricu da pokaže poštovanje prema građanima i narodnim poslanicima te odgovori na pitanje koje joj je postavio nakon što je Milorad Dodik izjavio da Republika Srpska raspolaže većom količinom novca deponovanog u inostranstvu.

-Očekujem da ministrica konačno kaže koliki je tačno iznos sredstava deponovanih u inostranstvu, šta je njihov izvor, odnosno koje je porijeklo tog novca i gdje se tačno nalazi. Sve su prilike da je potreban više nego ikada, poručio je Crnadak, saopćeno je iz PDP-a.

Prazan budžet

O praznom budžetu RS-a pisao je ove sedmice i novinar Slobodan Vasković koji optužuje mnistricu Vidović da se “ponaša kao da je vlasnica najvećih švajcarskih banaka, a ne da je šefica potpuno praznog budžeta Republike Srpske”.

“Kada bi Vidovićeva smjela biti iskrena, objavila bi da novca nema gotovo ni za kakva plaćanja, sem što se nekako, povlačenjem sa svih računa, skrpi za penzije.

Brojnim firmama koje imaju ugovore sa Vladom RS i dobavljači su ne isplaćuje se mjesecima ništa. Ni u vremenu koje dolazi ne mogu očekivati da će im biti isplaćena dugovanja.

Kolika je besparica svjedoči i bizaran podatak da četrdesetak radnika Ministarstva finansija nisu dobili naknadu za prevoz koja iznosi cca 100 KM, po radniku.

Jednostavnije rečeno, nema ni tih cca 4.000 KM da se isplati”, naveo je Vasković u svom tekstu.

Haos u prosvjeti i zdravstvu

U RS-u je posebno teška situacija u prosvjeti i zdravstvu.

“Oko 19.000 nastavnika i drugih radnika, zaposlenih u osnovnim i srednjim školama u Republici Srpskoj, ne može koristiti zdravstvenu zaštitu, jer im nisu uplaćeni doprinosi”, kazali su ove sedmice iz Sindikata obrazovanja RS-a.

Međutim, to nije jedina nevolja koja je snašla zasposlene u prosvjeti. Kasne im i naknade za prevoz, koje su do sada uvijek dobijali do 5. u mjesecu.

-Neki nastavnici i učitelji putuju i po više od 100 kilometara dnevno, jer recimo iz Banje Luke moraju stići na nastavu u Bronzani Majdan, Kozicu ili u Dubovik u opštini Krupa na Uni, kaže predsjednik Sindikata obrazovanja, nauke i kulture RS, Dragan Gnjatić za Mondo.ba.

On je potvrdio da u nekim slučajevima naknade za put iznose i do 300 KM mjesečno, što za prosvjetare nisu male pare.

-Oni putuju svojim automobilima i često potroše i više nego što iznose naknade, ali šta da se radi, na nastavu se mora stići, kaže Gnjatić.

Ljekari prelaze u FBiH

-Stanje u našem zdravstvu je veoma loše. Ostajemo bez stručnog kadra koji odlazi u privatni sektor u Srpskoj ili odlazi da radi u Federaciju BiH pa tako polako postajemo prazna ljuštura, rekao je načelnik općine Istočna Ilidža Marinko Božović gostujući početkom mjeseca na televiziji BN.

-Katastrofalno stanje u zdravstvenom sistemu počelo je kada je počelo namjerno raspakivanje kvalitetnog zdravstvenog i sistema obrazovanja kako bi sve postalo privatno i kako bi građani svoj novac morali da stavljaju u privatne džepove dok privatne zdravstvene i obrazovne ustanove ostvaruju veliki profit, dodao je.

Božović je dodao da građani Istočnog Sarajeva najbolje znaju kakva je situacija u zdravstvu Republike Srpske.

Kakvo je zaista stanje na terenu, naglašava Božović, ilustruje primjer jednog ljekara, odnosno njegove zarade u Srpskoj i FBIH.

-Jedan doktor specijalista je kod nas za mjesec dana rada i 10 dežurstava dobio platu od 3.000 KM. Za isti taj posao, uz samo dva dežurstva, u federalnom Sarajevu je dobio platu od 5.400 KM. Istovremeno je sadašnja plata u privatnoj zdravstvenoj ustanovi preko 7.000 KM. To je prvi motiv tih vrlo kvalifikovanih ljudi da odu. Za njima odlaze i pacijenti, zaključio je Božović.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija