Da li je Republika Srpska pred bankrotom?

U posljednje vrijeme sve više se u javnom prostoru može čuti tvrdnja kako je RS pred bankrotom. Povod za te tvrdnje su nova zaduživanja RS-a emitovanjem obveznica.

– Bankrot je malo besmislena riječ u ovoj situaciji. Bankrot u raznim situacijama može biti i dobra vijest, da se krene iznova, sa novim elanom, da se otklone stvarni problemi. Mislim da RS nije pred bankrotom, mislim da sistem indirektnog oporezivanja i sistem poreza omogućuju da se neki obrasci vlasti perpetuiraju da ne kažem do beskonačnosti – zanima me lično dokle to može ići – ali daleko je priča od bankrota, pojasnio je za Oslobođenje Slaviša Raković, predsjednik Odbora za privredu i finansije SDS-a.

U samo jednom danu stigle su dvije poruke koje sugeriraju takav scenarij.

Prvo je specijalni izaslanik predsjednika SAD-a Joea Bidena za Zapadni Balkan Gabriel Escobar na kraju svoje posjete Bosni i Hercegovini najavio sankcije protiv dužnosnika u našoj zemlji, prije svega naravno za Milorada Dodika.

“Jesmo razgovarali o sankcijama i sankcije su na stolu. I ne samo sankcije, postoje druga ekonomska sredstva koja se mogu provesti ne samo protiv lidera koji provode antidejtonske aktivnosti, već i protiv onih koji im daju podršku, protiv kompanija koje im pomažu”, najavio je Escobar jasno naznačavajući ekonomski i finansijski aspekt priče.

Još oštrija je bila Rumunka Alina Iancu, voditeljica odjela za BiH u sjedištu Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) u Washingtonu.

Ona je kazala kako je separatistička politika koju provode ili najavljuju vlasti Republike Srpske već sada ugrozila ekonomsku i finansijsku stabilnost BiH, a ne zaustave li se ti trendovi, posljedice bi mogle biti krajnje ozbiljne i po državu i po entitete.

“Političke napetosti koče makroekonomske politike i reforme, predstavljajući prijetnju po oporavak i perspektive rasta”, kazala je Iancu.

  Dodik u Bijeljini: BiH nije država i ne može funkcionirati

U MMF-u su posebno zabrinuti zbog potencijalnog povlačenja RS-a iz ključnih državnih institucija, uključujući tu Upravu za indirektno oporezivanje BiH (UIO).

“Naše je mišljenje da bi ekonomski troškovi povlačenja (iz UNO) bili znatni, i za RS, jer bi to dovelo do smanjenja naplate poreza, a moglo bi utjecati i na servisiranje vanjskog duga te kreditni rejting zemlje”, kazala je Iancu.

Politika iz Banje Luke, sada je sasvim sigurno, uskoro će ući u fazu međunarodne “penalizacije”, a ekonomski izmučen entitet, koji se godinama muči s nelikvidnošću, mogao bi doživjeti potpuni bankrot.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79