Da li je TVSA zabranila prilog o “Respiratorima”: Oglasila se advokatica i Fikret Hodžić

Apelaciono vijeće Suda BiH potvrdilo je prvostepenu presudu u predmetu “Respiratori”. To znači da su bivši premijer FBiH Fadil Novalić, bivši direktor Federalne uprave Civilne zaštite Fahrudin Solak i osnivač kompanije “Srebrna malina” pravosnažno osuđeni na zatvorske kazne.

Podsjetimo, u maju prošle godine prvostepeno sudsko vijeće osudilo je Novalića na četiri godine zatvora, Fikreta Hodžića na pet i Fahrudina Solaka na šest godina zatvora. Ove kazne su u cjelosti potvrđene.

Kako saznaje portal Istaga Televizija Kantona Sarajevo zabranila je emitovanje televizijskog priloga o slučaju “Respiratori”.

Ovu informaciju na svojim društvenim mrežama potvrdila je i advokatica Tatjana Savić koja kaže su cenzurisani na TV Sarajevo, odnosno da je otkazano snimanje njene izjave o slučaju “Respiratori”.

“Juče sam se odazvala na poziv još jednog novinara, a jutros mi je javljeno da je direktor programa zabranio emitovanje priloga. Ja mogu samo da se nadam da je to iz političkih razloga, a ne zbog nekih drugih pritisaka.  Sad vi meni recite, da li ja, ipak, imam razloga da se bojim i da se čuvam!” – izjavila je Tatjana Savić.

Na Instagram mreži se oglasio i novinar Fikret Hodžić.

“Da se opet ne bih kajao što na laži nisam odgovarao istinom , evo još jedne isitne . Udruženje BH novinari su jutros poslali saopćenje za medije u kojem kažu izmedju ostaloga “ …slične optužbe na račun medija iznio je trećeoptuženi Fikret Hodžić, što je na društvenim mrežama preraslo u ozbiljnu i sigurnosno opasnu kampanju protiv FTV-a i CIN-a, govor mržnje i huškanje.”

Zaista mi je žao što sam još kao student postao član ovog udruženja jer kako stvari stoje jedini koji prave opasnu kampanju su upravo oni koji su pisali ovo saopćenje.

Bolje bi bilo da su jutros se bavili skandalom TVSA , koja je cenzurisala emitovanje priloga sa advokatima na temu montirane presude u kojoj sam osudjen za nešto za što mi nisu ni sudili !

 

Pogledajte ovu objavu na Instagramu.

 

Objavu dijeli Fikret Hodzic (@fikret_hodzic)

Oglasila se TV Sarajevo za portal Istraga.ba. Kažu da su zauzeli stav da se “pravosnažne presude ne komentarišu”. Podsjećamo, novinari ove TV kuće počeli su pripremati prilog o slučaju “Respiratori”, da bi, na kraju, obavijestili najmanje dvije advokatice da je prilog otkazan.
Na navode Istrage.ba na platformi X o skandalu na Televiziji Sarajevo i zabrani priloga o slučaju “Respiratori” Programski kolegij TVSA obavještava javnost i demantira sve navode te naglašava da je zajednički stav, odmah nakon objavljene presude, u ovom slučaju bio da se pravosnažne presude sudskih organa ne komentarišu.
Nakon što je zvanično objavljena pravosnažna presuda u slučaju „Respiratori“ u Dnevniku TVSA od 27.1.2024. godine objavljene su reakcije advokata osuđenih osoba i reakcija Fadila Novalića, bivšeg premijera FBiH.
Iznesene su reakcije ali i stavovi Vasvije Vidović, advokatice bivšeg premijera, Mirne Avdibegović, advokatice Fikreta Hodžića i Marsele Bajramović, advokatica Fahrudina Solaka, a riječ je o osuđenima u pomenutom slučaju. Urednički kolegij TVSA poštuje principe slobodnog izvještavanja, kritičkog i objektivnog novinarstva, a posebno u slučajevima sudskih pravosnažnih odluka koje se ne komentarišu, naglašeno je u demantu TVSA.
Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79