Regija BiH Da li je u Federaciji najviša penzija 2.174 KM ili ima korisnika...

Da li je u Federaciji najviša penzija 2.174 KM ili ima korisnika i sa višim penzijama?

Federalni zavod za penzijsko invalidsko osiguranje u svojim izvještajima kod isplate penzija za Federaciju navodi iznose penzija, među kojima i najvišu, za koju tvrde da je 2.174 KM.

Našoj redakciji obratili su se čitaoci koji ukazuju da su u Federaciji penzije i više od 2.174 KM, da ima penzionera sa penzijama od 2.800 KM.

– Zašto Zavod za penzijsko i invalidsko osiguranje obmanjuje javnost i uporno ističe da je najviša penzija u FBiH 2.174 KM. To nije tačno jer najviša penzija je daleko veća – navodi jedan od čitalaca.

Za 40 godina staža maksimalno 200 bodova

Pojašnjenje smo potražili u Zavodu PIO FBiH.

Kod donošenja novog Zakona o penzijskom i invalidskom osiguranju najviša penzija, koja je bila definirana starim zakonom, iznosila je 2.174 KM i novi zakon ju je prepoznao kao takvu i u članu 79. ograničio, odnosno odredio da se ne može povećavati dok minimalna ne dosegne jednu petinu maksimalne. No, novim zakonom je određen drugačiji način izračuna penzija kroz bodovni sistem gdje se ukupan broj bodova koje korisnik ostvari množi s općim bodom. Nadalje, zakon je odredio da se za jednu godinu, bez obzira na to koliko nekome bila visoka plaća, može maksimalno ostvariti pet bodova. Na taj način, za 40 godina staža, može se maksimalno ostvariti 200 bodova. Ti bodovi se pomnože sa općim bodom, koji se mijenja svake godine, i tako se dođe do maksimalne penzije po novom zakonu. I tako ostvarena penzija se ograničava, odnosno dalje se ne usklađuje dok minimalna ne dosegne petinu tog iznosa. Istina je da postoji nekolicina penzija koje iznose više od 2.174 KM – rekao nam je Tomislav Kvesić, portparol Federalnog zavoda PIO.

Upitali smo koliko je takvih penzija i o kojim profesijama je riječ.

Svako iznošenje podataka koji bi mogli ukazati o kojoj se osobi radi je kažnjivo prema Zakonu o zaštiti ličnih podataka i mi ne možemo govoriti detaljnije o ovoj temi – kazao nam je Kvesić.

Sa penzijama od 2.174 KM u julu bilo 668 korisnika

Kada je riječ o strukturi isplate penzija u Federaciji BiH, ona se dijeli u više grupa. Primjera radi, u okviru isplatne grupe 1, riječ je o penzijama ostvarenim po Zakonu o PIO-u, Zakon o PIO-u vojnih osiguranika (SFRJ), preuzetim korisnicima bivše JNA, demobilisanim borcima s ispunjenim uvjetima za starosnu penziju, pripadnicima vojske FBiH po Zakonu o PIO-u. U toj grupi je u julu ove godine bilo 485 korisnika sa penzijom od 2.174 KM i 45 njih sa penzijama iznad ove cifre.

Drugu isplatnu grupu čine penzioneri koji su otišli po Zakonu o oružanim snagama BiH i u ovoj grupi je 183 korisnika sa penzijama od po 2.174 KM, a troje sa penzijama iznad ovog iznosa.

Najniža penzija u Federaciji iznosi 382 KM, zagarantovana je 478 KM, a prosječna 428 KM piše Faktor.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM