Da li je u Ministarstvu prometa i komunikacija bilo stranačkog zapošljavanja?

 

U Ministarstvu prometa i komunikacija Bosne i Hercegovine su naveli da su od početka prošle godine do danas zaposlili 16 osoba. Pitali smo ih da li su zapošljavani i kadrovi SNSD-a, čiji je član i ministar Vojin Mitrović.

Aktuelni saziv Vijeća ministara Bosne i Hercegovine konstituisan je krajem 2019. i Mitrović je tada izabran za ministra prometa i komunikacija.

U ovom ministarstvu su u odgovoru za Klix.ba istakli da su u navedenom periodu zaposlili 16 osoba. Kako su naglasili, četiri osobe su zaposlene na neodređeno vrijeme, od čega njih tri zbog penzionisanja.

Naveli su da je 12 osoba zaposleno na određeno vrijeme, od čega je njih 11 u Mitrovićevom kabinetu i u kabinetu njegovog zamjenika Nedžada Brankovića iz SDA. Kako su potcrtali, jedna osoba je zaposlena na određeno vrijeme kao zamjena za službenicu koja je na porodiljskom odsustvu.

Od početka prošle godine do danas je penzionisano šest osoba, za dvije osobe je istekao ugovor o radu na određeno i kod jedne zaposlene osobe desio se sporazumni prekid radnog odnosa.

Nisu izostali ni ugovori o djelu. Tokom prošle godine bilo ih je sedam, od kojih su za tri osobe bili do okončanja konkursne procedure za prijem u radni odnos. Četiri osobe su od početka ove godine angažovane na osnovu ugovora o djelu. Za jednu od njih riječ je o ugovoru do okončanja konkursne procedure za prijem u radni odnos.

U državnom Ministarstvu komunikacija i prometa su istakli nacionalnu strukturu samo za one koji su zaposleni na neodređeno. To su četiri osobe srpske nacionalnosti i jedna bošnjačke. Potcrtano je da ne vode evidenciju o nacionalnoj strukturi angažovanih na osnovu ugovora o djelu, kao i onih koji su imenovani u kabinetima ministra i njegovog zamjenika.

Na upit da li su zapošljavani članovi SNSD-a i, ako jesu, koliko njih, odgovorili su da ovo ministarstvo “ne vodi službene evidencije o članstvu zaposlenih u političkim strankama”.

Ipak, prema našim saznanjima ovo ministarstvo je upravo primjer stranačkog zapošljavanja.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79