Da li je Vlada FBiH dala saglasnost Eletroprivredi HZHB da finansira RTV Herceg-Bosne?

Zastupnik u Zastupničkom domu Parlamenta FBiH Damir Mašić na današnjoj sjednici ovog doma uputio je pitanje Vladi FBiH da li je dala saglasnost Javnom preduzeću Elektroprivreda HZHB da potpiše ugovor o finansiranju RTV Herceg-Bosne.

“Pitanje upućujem premijeru Fadilu Novaliću i resornom ministru za energetiku, industriju i rudarstvo Nerminu Džindiću. Da li je Vlada Federacije BiH dala bilo koju vrstu saglasnosti, da li je donijela bilo koju vrstu odluke, postoji li bilo koji akt vezano za odluku javnog preduzeća Elektroprivreda HZHB, koje je, napominjem, u 90-postotnom vlasništvu Federacije BiH, koju je donijela i navodno potpisala ugovor za finansiranje, odnosno naplatu takozvane RTV dobrovoljne takse putem računa za električnu energiju za televiziju (RTV Herceg-Bosna) koja je objektivno privatna i koja nema karakter, niti ima element javnog interesa” rekao je Mašić.

On je naglasio da Bosna i Hercegovina već ima sistem naplate RTV takse za Javni servis i javni sistem RTV BiH, uključujući entitetske televizije, koji se također finansiraju putem računa za električnu energiju.

SDP: Vlada FBiH mora spriječiti finansiranje paradržavnog projekta RTV Herceg-Bosne

“Zaista, ovo je jedan presedan, čime praktično otvaramo Pandorinu kutiju da se bilo koja privatna televizijska stanica u BiH obrati, danas Elektroprivredi, sutra BH Telecomu, da potpiše sutra s njima ugovor za finansiranje. Tražim hitne odgovore da li je to urađeno, ako jeste, šta su argumenti, a ako nije, šta će uraditi da spriječe zloupotrebe”, istakao je Mašić.


Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79