Da li je vrijeme za povratak navijača na naše tribine, Evropa pravi prve korake

Malo više od pola godine nakon što je u svijetu proglašena pandemija koronavirusa i nakon što su sportska takmičenja u potpunosti zaustavljena, navijači u Evropi se polako vraćaju na tribine i takva praksa uskoro bi se trebala primjenjivati i u Premijer ligi BiH.
TEKST SE NASTAVLJA ISPOD OGLASA
Koronavirus je 11. marta proglašen pandemijom i samo nekoliko dana nakon toga sport u gotovo čitavom svijetu, pa tako i u Evropi, u potpunosti je obustavljen, a tek u nekim manjim državama odlučeno je da nema razloga za obustavu, najviše iz razloga što sportski događaji nisu privlačili previše pažnje. Najbolji primjer je nogomet u Bjelorusiji koji se igrao uz prisustvo navijača u trenutku kada je, primjera radi, u našoj državi zbog koronavirusa na snazi bio policijski sat.

Nekoliko mjeseci vladala je “faza” sportskog mirovanja i dok se svijet snalazio u novim uslovima života, pojedine velike evropske države napravile su plan povratka prvenstveno nogometa, kao sporta koji se u pomenutoj pandemiji nedvojbeno izdvojio iznad ostalih, a nakon toga i nekoliko drugih važnih sportskih takmičenja kao što je NBA liga.

Prekidanje svih sportskih manifestacija te odgoda Evropskog prvenstva u nogometu i Olimpijskih igara u Tokiju ove godine najbolji je pokazatelj kakve posljedice je ostavio koronavirus u svijetu, a s prvom naznakom da će se sport nastaviti, prvenstveno nogomet, bilo je jasno da će se to desiti bez navijača, barem dok se situacija malo ne smiri.

NBA liga, primjera radi, organizovala je nastavak tekuće sezone u posebnom kompleksu Disney Worlda u Orlandu uz rigorozna pravila ponašanja, te naravno bez prisutva navijača, a identična praksa bila je i u gotovo svim evropskim nogometnim ligama koje su nastavljene.

Ipak, treba reći da je u Hrvatskoj i Srbiji na početku bio dozvoljen dolazak navijača na stadion, što je odluka koja se ubrzo promijenila nakon rasta broja novozaraženih, dok su pojedine lige, kao što je francuska, nizozemska, belgijska, pa i naša Premijer lige BiH, prekinute i uopšte nisu nastavljene i odigrane do kraja.

Oni koji su nastavili, jasno, uradili su to bez prisutva navijača, no kako je vrijeme odmicalo i kako se svijet polako navikavao na život s koronavirusom, pravljeni su prvi modeli stvarnog povratka navijača na stadion i u narednom periodu, bez ikakve sumnje, sve više će se u čitavom svijetu razmišljati o tome.

Francuska Ligue 1, kao pomenuta liga koja nije završila prošlu sezonu, a koja je najzvučnija, odmah na otvaranju nove sezone dopustila je ograničenom broju navijača povratak na stadion, a samo mjesec i po dana nakon toga, na svim stadionima u Francuskoj dozvoljeno je prisustvo navijača na ligaškim utakmicama i takva praksa je i u Nizozemskoj i u Belgiji.

U čitavom svijetu do danas je ukupno registvorano više od 28,5 miliona zaraženih koronavirusom te malo manje od milion smrtnih slučajeva. U BiH do danas je zabilježeno više od 23.000 zaraženih, od kojih je 327 prema posljednjem dnevnom izvještaju, dok je u Francuskoj, kao primjeru lige gdje je dozvoljen dolazak navijača na stadion, danas registvoran rekordan broj novozaraženih koji iznosi 10.561.

Još ranije je odlučeno da navijači u Danskoj, Rusiji, Mađarskoj i nekim manjim evropskim zemljama imaju dozvolu za dolazak na stadion, dok su se završnice UEFA-inih takmičenja igrale bez prisustva publike, kao i početak engleskog Premiershipa i španske La Lige, gdje čelnici aktivno traže najbolji model kojim će što većem broju navijača osigurati siguran i ugodan boravak na stadionu. Očekuje se da će već sredinom oktobra stadioni u ovim ligama biti otvoreni za ograničen broj navijača.

Ipak, nema sumnje da će se u narednom periodu i u ostalim država sve više razmišljati o povratku navijača na tribine, kao jednom od temelja sportskog ideala, a takav slučaj bi trebao biti i sa nogometnom Premijer ligom BiH, kao sportom koji se i u našoj državi najbolje oporavio od posljedica virusa i koji privlači najviše pažnje.

Čak i UEFA, koja još uvijek ima rigorozna pravila kada je u pitanju povratak navijača na stadion, uveliko razmišlja da tokom naredne reprezentativne pauze dozvoli ograničenom broju navijača povratak na stadion, no ni ona, koliko god snažna i utjecana institucija bila, nema moć nad državnim odlukama koje shodno situaciji mogu još uvijek držati sportske manifestacije bez prisutva publike. Kao što je slučaj u Superkupu Evrope koji se igra u Mađarskoj, a na kojem bi trebalo biti navijača, jasno je da UEFA želi navijače što prije vratiti na stadion.

Bilo kako bilo, jasno je da se svijet polako oporavlja od posljedica koronavirus, odnosno da se u svijetu sve više traže modeli koji će i u ovom teškim i specifičnim okolnostima vratiti navijače na stadion, uz naravno, poštivanje socijalne distance i svih drugih preporuka za smanjenje mogućnosti širenja virusa.

S tim u vezi, krizni štabovi FBiH i RS-a u ponedjeljak bi trebali, a zajedno sa Nogometnim savezom BiH, donijeti končanu odluku o povratku navijača na stadion. Iz svega pomenutog, jasno je da modeli postoje i da je potrebna samo dobra volja, jer načina očigledno ima: ograničen broj ljudi, socijalna distanca, maske na licima i poštivanje naredbi – prenosi Klix.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79