Da li mora neko umrijeti da bi nadležni reagovali?

Mladen je ismijavan i sniman kamerom tokom prijavljivanja na posao, nakon čega je snimak objavljen na društvenim mrežama. Motiv samoubistva nije poznat, ali šokirani korisnici društvenih mreža zahtijevaju da se ovaj slučaj u potpunosti istraži.

Ovaj tragedija šorkirala je BiH i region. Građani poručuju da je pređena crvena linija i da se mora utvrditi pozadina šokantnog slučaja. Potresne facebook stratuse prenosimo na našem portalu.

Piše: Emina Lala Mujkić

Dođeš na pumpu da napuniš rezervoar za 30 KM, vidis oglas za posao na vratima i odlučiš da probaš.. Vapaj za radnom snagom u Republici Srpskoj odrazio se i na benzinske pumpe, radnika je sve manje.

Gorivo nikad skuplje pa voziš 30km kroz auspuh i ne osjetiš. Taj standardni “sipa za cvijet” danas vas može odvesti samo do sljedeće benzinske. Mladen Dulić, mladić koji je pokušao pošteno zaraditi koji dinar.

To je “Gligić” benzinska pumpa iz Laktaša, još jedna u nizu koja je primorana da traži radnike preko raznih oglasa. Na jednom od njih, koji je još uvijek otvoren, uz broj telefona piše da momak traži do 30 godina, a Mladen je bio takav, imao je samo 22 godine. Dakle, traže mladog momka, spremnog za učenje, dinamičnog i kako ovakvi oglasi obično završavaju:
“Dajemo vam mogućnost napretka. “

Jedan od onih koji ni za 20 godina nisu napredovali na ovoj pumpi je radnik ove pumpe Veljko Trisic zvani Žule. Nakon dva desetljeća noćnih smjena konačno je stigao igrati šefa.
Mladen je prijavu za posao shvatio vrlo ozbiljno, ali je neozbiljni Veljko uzeo telefon i počeo ga snimati, postavljajući mu pitanja kako bi ponizio i ismijavao ovog mladića. Jer eto, konačno je dobio svojih 5 minuta da bude nečiji šef.

Potresna ispovijest komšije Bore: “Izgledao je kao da je zaspao”

“Ovdje morate napisati kojeg ste spola, muško ili žensko.
Napiši jesi li spavao na poslu noću, i jesi li imao deku, jesi li se pokrio.
To je naš upitnik, napišite ako jedete obične ćevape ili sa duplom lepinjom, ako ne jedete ćevape onda ne možete ovdje raditi i ostati bez hrane. 20 godina jedem ćevape. ”

Mladen je ostao nijem na ove provokacije, na kraju je izvadio 30 KM, platio svojih 8 litara goriva i napustio pumpu. Ono što nije znao je, da je na tapu, da će biti u eteru i cijelu godinu biti ismijavan samo zbog traženja posla. Blijedi i mutavi su jučer probudili sve one koji su mu se rugali, Mladen nije trpio toliki pritisak i vidio je izlaz u konopcu oko vrata. Samo zakoračio u život, zakoračio i zauvijek izašao iz njega.

Umro je jučer, a njegova smrt je direktno povezana s činjenicom da je dugo vremena bio izložen nasilju na internetu, komentarima mržnje, seksizmu, koji nije prestao ni na dan smrti.
Ipak, ovdje nije kriv samo Veljko Trišić koji je snimio video, to je jedna lančana reakcija i propast cijelog društva, svi oni koji su lajkovali video, komentirali i podijelili. Na Tik-Tok platformi gdje bi sve trebalo biti što kraće i što gluplje, video je postao viralan kada ga je objavio Dražen Kudra, koji ga je jučer htio izbrisati.

O maltretiranju koje se nekada događalo u školskom dvorištu ili na radnom mjestu, znali su samo školski drugovi i nekoliko radnih kolega. Sada se sve događa na internetu 24 sata na dan i tu je ogromna publika. Sada to može vidjeti puno više ljudi, a publika je potpuno nepoznata. Nikad ne znate tko je sve vidio napad, i to je ono što ovakvo maltretiranje čini još gorim. Možda ovo ne bih trebala pisati, ali video je toliko uznemirujući da jednostavno moram, dok nekome ne odleti glava zbog neovlaštenog snimanja i objavljivanja na društvenim mrežama, ništa se neće promijeniti.

A glave već lete, nažalost samo nedužne.
Društvene mreže su postale poligon za ovakve i slične stvari.
Sad svako može da se slika, snimi, objavi, napiše bilo šta bez sankcija, kazne, odgovornosti.
Samo za mjesec dana izgubili smo Gorana Karanovica iz Prnjavora a juce bez Mladena.
Goran je spasio živote stotina pasa a mi nismo uspjeli ni jednog, njegovog.
Mladen je bio iskreno i neiskvareno ljudsko biće koje je samo željelo svoju zraku sunca pod ovim nebom.

Nije ga našlo i zato… Zato što je neko odlučio da svoju dosadu, frustraciju ili šta već izleči igrajući se sa dečkom koji je iskreno želeo da zaradi koru hleba.
Nije krao, nije varao, nije se lažno predstavljao, nije htio učiniti ništa časno, samo je htio naći posao i zaraditi plaću.

Mladen i Goran zajedno su imali 42 godine.

Goran je digao ruku na sebe zbog komšija, Mladen zbog ismijavanja, a samo je tražio posao

To je strašan gubitak, nepopravljiv. Veljko Trišić ima dvije godine više, a kako može čovjek koji ima i dvoje djece ovako. Mladenki dušu uzeli oni koji je nisu ni imali.
Ljudi sa potpunim odsustvom ljudskih emocija koji su u stvari tempirane bombe.
Dotakli smo dno i valjamo se duboko u blatu. Spremni smo na sve za neke svoje bolesne nagone i potrebe, sve za lajk. Svima je jasno da se Veljko nije šišao u frizerskom salonu “Biljana Srdić Trišić” u Laktašima koji vodi njegova supruga.

Najmanje što javnost može učiniti je da bojkotuje benzinsku pumpu “Gligić” i spomene frizerski salon, jer i Mladenovi roditelji danas čupaju kosu iz glave. Ovaj slučaj je upozorenje svima. Niko od nas ne zna ko je sledeći monstrum sa benzinske pumpe i čije je dete sledeći Mladen Dulić. Nadležne institucije moraju reagirati na ovo ubojstvo s predumišljajem jer…
Mladen nije došao na pumpu da pljačka, samo je tražio posao..

 

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79