BiH Da li oni koji su prebolovali koronu trebaju primiti vakcinu, kada se...

Da li oni koji su prebolovali koronu trebaju primiti vakcinu, kada se razvija imunitet?

Vakcinacija protiv koronavirusa još nije počela u našoj zemlji i niko precizno ne zna reći kada će biti dopremljene prve doze Pfizerove vakcine, a građanstvo ima mnoštvo pitanja.

Neka od njih su da li se trebaju cijepiti oni koji su prebolovali koronu, moraju li vakcinisani nastaviti nositi zaštitne maske. Građani se intersiraju koji vremenski period mora proteći od prve do druge Pfizerove vakcine.

Mora proći šest mjeseci od prebolovane korone

– Prebolovao sam koronu i niko mi ne zna reći da li ja moram primiti vakcinu protiv korone. To zanima i druge koji su je prebolovali jer čini mi se da niko sa sigurnošću ne može reći koliko traju antitijela nakon prebolovane korone. Poznato mi je da su neki ljudi, recimo u Zeničko-dobojskom kantonu, po dva puta imali koronu – ispričao nam je jedan od Sarajlija.

– Prema preporukama Svjetske zdravstvene organizacije, osobe koje su prebolovale koronu neophodno je da od momenta kada je kod njih korona završila prođe šest mjeseci. Nakon toga mogu primiti vakcinu protiv koronavirusa. To je prema sadašnjim uputama. One se, naravno, mogu mijenjati – pojasnila je za Faktor epidemiologinja dr. Andrea Jurić.

Podsjeća da će prve dopremljene Pfizer vakcine ići za medicinsko osoblje, prioritet imaju oni koji rade sa Covid-pacijentima.

Jurić je prokomentirala situaciju u kojoj su se pojedini zdravstveni radnici već izjasnili da ne žele da se vakcinišu.

Treba raditi na promociji vakcinacije i kod zdravstvenih radnika

– Treba raditi promociju vakcinacije i kod zdravstvenih radnika, prosvjećivanje. Moram reći da se nažalost na medicinskim fakultetima jako malo uči o procesu imunizacije i ne ulazi se u suštinu. I zdravstvenom osoblju, pogotovo medicinskim sestrama, tehničarima, potreban je aktivniji pristup, da im se objasni koje vrste vakcina postoje, prednosti. Neznanje uzrokuje strah. Kada upoznate neku materiju, eliminirate strah tih ljudi na neku normalnu percepciju. Kranji je momenat da Federacija počne sa promocijom vakcinacije, iako je trebalo ranije. To je na Federalnom zavodu za javno zdravstvo i Federalnom ministarstvu zdravstva, da se ne bi dogodilo da veliki dio vakcina kada jednom dođe i propadne – savjetuje Jurić.

Osvrnula se i na nus pojave koje sa sobom nosi vakcinacija.

Dr. Andrea Jurić

– Jasno je da može doći do nus pojava budući da je Pfizerova vakcina dobila privremenu dozvolu od Evropske komisije, privremena je licenca za rad. Ta se licenca može produžiti u trajnu, ali i ukinuti. Sve ovisi o tome kako će vakcine proći, u kojem će obimu nus pojave biti zastupljene – govori nam.

Podsjetila je da se Pfizer vakcina mora primiti dva puta.

Nakon vakcinacije nastaviti nositi maske, držati distancu

– Nakon prve doze, druga ide za 21 dan, ili najkasnije za 28 dana. Oni koji prime vakcine trebaju nastaviti nositi maske, držati distancu iz više razloga. Prvo, da bi se razvio imunitet treba proći najmanje sedam dana od druge vakcine. Još nije sasvim dokazano da li osoba koja je imuna i vakcinisana, da li može prenositi koronu. To su nepoznanice. Zajednički stav zemalja Evrope je da bi se i dalje trebale nositi maske, dok se ne dođe do konkretnih odgovora – kazala je Jurić Faktoru.

Svi zainteresovani mogu se priključiti BESPLATNO na OVOM linku, uz aktivno učešće u dijeljenju informacija sa ostalim članovima! Pristupiti možete jednostavno i porukom na naš Viber broj + 387 62 59 69 79
LM