Da li se čuvate uboda stršljena? U ovom periodu su najaktivniji

Da li se čuvate uboda stršljena? U ovom periodu su najaktivniji


U ljetnim mjesecima, stršljeni su najaktivniji i najagresivniji, jer brane svoje gnijezdo i traže hranu za svoje ličinke. Njihova populacija doseže vrhunac, što ih čini najprisutnijim i najvidljivijim upravo sada.

Povećana dostupnost hrane, uključujući zrelo voće i druge insekte, privlači ih u vrtove i voćnjake. Istovremeno, ljudi provode više vremena vani, što povećava šanse za susret sa stršljenima, posebno prilikom konzumiranja hrane na otvorenom ili ostavljanja otpadaka.

Pet koraka zaštite od stršljena

  1. Preventivne mjere Stršljeni su privučeni voćem, sokovima, medom i drugim ostacima hrane, posebno mesom. Držite kante s otpadom zatvorenima i uklonite ostatke hrane s vanjskih površina. Prezrelo ili natrulo voće uklonite s voćki u svom dvorištu.
  2. Uklonite gnijezda Redovito provjeravajte područje oko kuće, posebno tavane, strehe, pušnice i krošnje. Uklonite gnijezda dok su još mala, a za veća gnijezda zatražite profesionalnu pomoć. Ne pokušavajte sami uklanjati gnijezda jer možete izazvati stršljene, što može rezultirati opasnim ubodima. Također, izbjegavajte paljenje gnijezda kako ne bi došlo do požara.
  3. Zatvorite pukotine Popravite sve pukotine u zidovima, namjestite crijepove na krovu i zatvorite sve otvore gdje bi stršljeni mogli ući i nastaniti se.
  4. Koristite zamke Kupite zamke za stršljene u specijaliziranim trgovinama ili ih sami izradite koristeći dvolitrenu plastičnu bocu, voćni sok, ocat, vino ili pivo. Zamke postavite na više mjesta, a nakon što se napune, izbacite ih i promijenite tekućinu.
  5. Prirodni i komercijalni repelenti Eterična ulja poput peperminta, lavande i limunske trave djeluju kao prirodni repelenti na manjim prostorima poput balkona i terasa. Pomiješajte nekoliko kapi eteričnog ulja s vodom i raspršite po područjima gdje stršljeni ulaze. Koristite komercijalne insekticide prema uputama proizvođača i uvijek nosite zaštitnu opremu.

Dodatni oprez

Ako imate ozbiljan problem sa stršljenima ili se osjećate nesigurno, zatražite pomoć stručnjaka za kontrolu štetnika. Ukoliko odlučite sami riješiti problem, nosite zaštitnu odjeću koja pokriva cijelo tijelo, uključujući rukavice i mrežu za lice. Izbjegavajte nagle pokrete kako ne biste izazvali napad stršljena.



Pošalji vijest
Pošalji vijest

Imate vijesti koje želite podijeliti anonimno?
Javite nam putem Vibera ili e-maila!

VIBER EMAIL

Društvene mreže

Pratite nas na društvenim mrežama kako biste uvijek bili u toku s najnovijim vijestima i ekskluzivnim sadržajem!

Preuzmite našu službenu aplikaciju i uživajte u bržem i lakšem pristupu svim najnovijim vijestima, direktno na vašem mobilnom uređaju!

Crna Hronika Andorid AplikacijaCrna Hronika iOS Aplikacija